Începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani

Începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Programările se pot face începând de ieri, dar vaccinarea se poate face şi fără programare.

De ieri, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.

La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV) este optimizat şi permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare: https://vaccinarecovid.gov.ro/formulare-si-chestionare/

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile.

Dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

250.000 de copii între 5 şi 11 ani probabil se vor vaccina

Medicul Valeriu Gheorghiţă estimează că 250.000 de copii între 5 şi 11 ani se vor vaccina, dar recomandă acordarea de prioritate copiilor cu afecţiuni cronice.

Rugat să estimeze numărul de copii între 5 şi 11 ani care vor fi vaccinaţi, Gheorghiţă a spus că la nivel naţional există 1.200.000 de copii din această categorie, iar din intenţia de vaccinare exprimată în mai multe sondaje reiese o rată de vaccinare de aproximativ 20%, spune medicul.

De altfel, pentru acest an România a contractat 550.000 de doze pediatrice, care ajung pentru aproximativ 250.000 de copii.

„Recomandarea primordială este către acei copii vulnerabil care sunt în evidenţe cu afecţiuni cronice: obezitate, afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli cronice renale sau afecţiuni oncologice. Toate aceste afecţiuni le conferă un risc crescut de a face o formă gravă în urma îmbolnăvirii. Este important să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie să se vaccineze”, a declarat coordonatorul CNCAV.

Prima zi în care vor fi vaccinaţi copiii cu vârste între 5 şi 11 ani este 26 ianuarie.

Care e riscul de miocardită la grupa de vârstă 5-11 ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, spune că riscul de miocardită după vaccinarea copiilor este mai mic la grupa de vârstă 5-11 ani decât la cea de peste 12 ani.

„În SUA sunt în momentul de faţă peste 37 de milioane de doze administrate la grupa de vârstă 5-11 ani. Ştiu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă 12-18 ani. Practic, rata de apariţie a miocardiei la grupa 5-11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, faţă de grupa de vârstă de peste 12 ani care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva Covid-19 au eficienţă de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la grupa de vârstă 12-15 ani, unde campania de vaccinare a început în iunie, rata de acoperire este de 16-17%.

Termenul de administrare a dozei booster, redus la patru luni, din 17 ianuarie

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vacci-narea anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, ieri, devansarea termenului de administrare a dozei de booster de la şase luni la patru luni pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate în momentul de faţă în România. „Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere – dacă vreţi – a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a adăugat că, din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni „se pierde efectul de booster real” al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: