Luminiţa Chihai, consultant fiscal:

În 2022 trebuie să fim atenţi la buzunarul propriu

În 2021, în ciuda multelor aşteptări şi schimbări, economia românească s-a „mişcat” într-o direcţie bună, apreciază consultantul fiscal sucevean Luminiţa Chihai, care consideră însă că actuala criză economică nu s-a finalizat şi că trebuie ca şi în 2022 să există prudenţă în ceea ce priveşte cheltuielile.

„În general, pentru economia românească, anul 2021 a fost cu multe aşteptări şi, totuşi, a fost un an în creştere pentru toţi – actori şi jucători – de pe piaţa economică. Este drept, anul trecut a adus multe schimbări, multe aşteptări din partea autorităţilor, dar, într-un final, cu şomajul tehnic, cu decontările la TVA, cu sistemul de eşalonări simplificate, economia s-a mişcat” a declarat ec. Luminiţa Chihai, consultant fiscal.

Ea arată că estimările analiştilor cu privire la creşterea economică din ţară noastră nu au fost departe de realitatea curentă.

„În momentul acesta nu avem date oficiale la 31 decembrie 2021, dar creşterea economică în trimestrul trei era una moderată, un pic sub estimările analiştilor care prevedeau o creştere aproape de 10%, aceasta fiind de 7,28%, dar este creştere economică” a declarat ec. Luminiţa Chihai.

Consultantul fiscal spune că anul 2022 nu va fi uşor din punct de vedere al finanţelor, nici pentru cetăţeanul de rând, nici pentru mediul de afaceri.

„Din punctul meu de vedere, vom avea aceleaşi probleme ca în anul precedent, o inflaţie care este cea mai mare din Uniunea Europeană, un deficit bugetar excesiv, un deficit de cont curent destul de mare, coroborat cu toate problemele pe care le va aduce valul 5 al pandemiei” este de părere consultantul fiscal.

Sugestia şi sfatul ec. Luminiţa Chihai este ca, în perioada următoare, românii să fie mai precauţi în ceea priveşte cheltuielile şi mai atenţi la buzunarul propriu, astfel încât să poată trece cu bine peste criza economică.

„Românul, în 2022, trebuie să fie atent la buzunarul propriu. Ar trebui să reducem consumul, să fim atenţi la cheltuieli şi nu prin credite de consum. Iar mediul de afaceri trebuie să fie mai prudent, să acorde mai multă atenţie salariaţilor proprii pentru că pe cei pe care îi au trebuie să îi formeze, să îi crească şi să îi păstreze” a adăugat Chihai.

Ea a arătat că finalul acestui şoc economic este greu de presupus, iar „colacul de salvare” pentru România ar trebui să vină prin PNRR.

„Este greu de prezis când şi cum vom ieşi din această criză economică, nici măcar marii analişti nu pot estima acest lucru. Părerea mea este că România are un plus şi depinde de noi cum vom folosi ceea ce avem în plus faţă de alţii, şi acest plus este PNRR. Acest program ar trebui folosit la maximum şi eficient, cu toate că sumele alocate pentru mediul de afaceri sunt destul de mici. Poate, colateral, prin domenii ca digitalizarea, economia verde, să fie de interes şi să creeze nişte pârghii între toate sectoarele de activitate astfel încât să prindă şi mediul de afaceri măcar o felie din PNRR” a concluzionat ec. Luminiţa Chihai. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: