Redeschiderea Mănăstirii Arbore şi instalare de stareţ

Ziua prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, 7 ianuarie 2022, a fost un moment de înaltă trăire duhovnicească pentru credincioşii din localitatea Arbore, judeţul Suceava. Bucuria primirii binecuvântării arhiereşti a Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost sporită de cea a instalării stareţului Mănăstirii Arbore, monument istoric, precum şi de binecuvântarea noului locaş de cult din comună închinat Sfinţilor Români.

Evenimentul a debutat cu hirotesia protosinghelului Porfirie Pescaru întru stareţ al Mănăstirii cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” prin citirea rugăciunilor de binecuvântare şi prin înmânarea toiagului. A urmat sfinţirea noului locaş de închinăciune prin ungere cu untdelemn sfinţit şi prin stropire cu agheasmă.

În continuare, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi exarhii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arhimandriţii Nectarie Clinci şi Mihail Balan, precum şi părintele Ionel Constantin Maloş, protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea fragmentului din Sfânta Evanghelie rânduit pentru această zi, ierarhul a evidenţiat cât de importante au fost rolul şi misiunea Sfântului Ioan, făcând referire la icoana care înfăţişează cunoscuta scenă Deisis, în care Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul sunt reprezentaţi mijlocind înaintea Domnului Iisus Hristos. „Domnul este Dreptul Judecător, de-a dreapta stă Maica lui cea Preacurată, de-a stânga stă Sfântul Ioan Botezătorul, închipuind Judecata de apoi. Unii au interpretat această icoană cu Domnul Hristos, cu Maica Lui şi cu Sfântul Ioan Botezătorul ca fiind mila şi dreptatea care vor însoţi Judecata de apoi. Şi s-ar zice că Maica Domnului, cu inima ei de mamă ar închipui milostivirea, mila şi iertarea, iar Sfântul Ioan Botezătorul, ştiindu-i noi caracterul mai exigent al vieţii şi al propovăduirii sale, ar întruchipa dreptatea lui Dumnezeu. Cred că este reducţionist, este prea puţin să spunem lucrul acesta despre icoana aceasta şi, într-un fel, cred că îl nedreptăţim pe Sfântul Ioan Botezătorul.”

Preasfinţia Sa a prezentat trei dintre motivele pentru care credincioşii ar fi bine să se apropie mai mult de Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a fost numit de Mântuitorul Iisus Hristos cel mai mare om dintre cei născuţi din femeie. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să îl primească în viaţa lor pe Înaintemergătorul Domnului şi pentru smerenia de care acesta a dat dovadă, pentru faptul că prin învăţăturile şi sfaturile sale nu a cerut imposibilul, dar şi pentru că Sfântul Proroc Ioan a adus lumii Vestea ce Bună a venirii Împărăţiei cerurilor. Totodată, Prea-sfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a încurajat pe cei prezenţi să ceară binecuvântarea Sfântului ori de câte ori doresc mijlocirea rugăciunilor înaintea lui Dumnezeu şi ajutorul în deprinderea pocăinţei, mai ales.

La deosebitul eveniment desfăşurat la Arbore au participat numeroşi credincioşi, monahi şi monahii de la mănăstirile din împrejurimi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dintre care îl amintim pe domnul Dan Tiperciuc, primarul comunei Arbore.

La final, ierarhul a săvârşit Slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii Mănăstirii Arbore trecuţi la Domnul.

Nou instalatul părinte stareţ a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor pentru binecuvântare, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru slujirea arhierească, precum şi tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentelor acestei zile. În semn de recunoştinţă, părintele i-a oferit ierarhului prezent o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

În urma şedinţei Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din data de 21 octombrie 2021, a fost aprobată restabilirea vieţii monahale la Mănăstirea Arbore cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Reorganizarea şi revigorarea vieţii monahale în aşezămintele bucovinene închise a fost şi este o prioritate a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, anunţată la scurt timp după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Până în prezent au fost redeschise mănăstirile Solca, Pătrăuţi şi Ilişeşti.

Scurt istoric

Inclusă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în anul 1993 pe lista Patrimoniului cultural mondial, în grupul Biserici pictate din nordul Moldovei, Mănăstirea Arbore cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este ctitoria pârcălabului Luca Arbore, unul dintre cei mai importanţi boieri de la curtea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La 2 aprilie 1502, pe locul unui vechi schit, au început lucrările de construcţie la biserica familiei hatmanului Arbore, cu intenţia de a fi necropolă familiei sale. Potrivit pisaniei, lucrările au fost finalizate în acelaşi an, la data de 29 august.

Ctitoria boierească, construită din cărămidă şi piatră, se remarcă printr-o arhitectură deosebită, întâlnită atunci pentru prima dată în zona Moldovei, dar şi prin pictura exterioară care îmbină armonios elemente orientale şi occidentale, realizată de zugravul Dragoş Coman.

În pronaosul bisericii se află mormântul ctitorului, sub un baldachin de piatră sculptată, şi mormântul soţiei acestuia, roaba lui Dumnezeu Iuliana.

Din cauza intemperiilor vremii din secolele XVII şi XVIII, construcţia şi pictura s-au degradat, dar cu toate acestea, începând din anul 1909, în diferite perioade, biserica Mănăstirii Arbore s-a bucurat de o serie de reparaţii care au vizat consolidarea şi restaurarea locaşului de cult.

În ultimii ani, locaşul de cult a avut rol de biserică de parohie. (IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: