Adeverinţe, avize şi autorizaţii falsificate pentru lucrări de construcţii în municipiul Suceava

> Două persoane sunt cercetate pentru fals material în înscrisuri oficiale

Doi suceveni sunt cercetaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale, pentru falsificarea de documente necesare pentru lucrări de construcţii.

Potrivit IPJ Suceava, în dimineaţa zilei de 5 ianuarie a.c., cinci echipe formate din 11 poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Criminalistic şi al 10 lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Suceava şi în zona arondată.

Mandatele de percheziţie au fost emise de Judecătoria Suceava, pentru documentarea activităţii infracţionale într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ce vizează comiterea mai multor infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale.

Din cercetările efectuate a rezultat că o femeie de 44 ani şi un bărbat de 39 de ani au întocmit, în fals, în numele unor instituţii publice abilitate în acest sens, mai multe documente (autorizaţii, adeverinţe, avize, acorduri etc.) necesare pentru autorizarea şi edificarea lucrărilor de construcţie.

În baza actelor de cercetare penale efectuate în cadrul dosarului penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a reuşit documentarea activităţii infracţionale a celor doi suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor „fals material în înscrisuri oficiale” în formă continuată, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 320 alin. 1 Cod penal.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor şi la biroul unde aceştia îşi desfăşoară activitatea de falsificare, precum şi la domiciliul unui funcţionar public, poliţiştii au identificat şi ridicat mai multe înscrisuri posibil falsificate, ştampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijloace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Cum acţionau

O parte din înscrisurile identificate la percheziţie prezintă urme de contrafacere prin aplicarea ştampilelor unor verificatori de proiecte sau arhitecţi, prin decuparea unor impresiuni de ştampile originale de pe alte documente şi lipirea cu bandă adezivă transparentă sau cu lipici, ulterior fiind scanate şi listate la imprimante laser color performante. Alte documente identificate prezintă urme vizibile de contrafacere prin scanarea unor elemente din cuprinsul unor documente originale (impresiuni de ştampilă, semnături, antet, subsol etc.), şi modificarea conţinutului în funcţie de condiţiile şi cerinţele impuse de natura şi destinaţia proiectului.

Măsurile luate de anchetatori

Au fost emise două mandate de aducere, fiind conduşi, în vederea audierii în calitate de suspect o femeie de 44 ani şi un bărbat de 39 de ani.

Ulterior, după audierea celor doi suspecţi, în baza materialului probator administrat, s-a dispus reţinerea bărbatului de 39 de ani pentru 24 ore, el fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava; faţă de femeia de 44 de ani s-a dispus măsura controlului judiciar.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

  1. Mardare Doina says:

    Buna ziua
    Ce ne mai comunicati in legatura cu hotia din Suceava cu autorizati,chitante, facturi pentru constructii imobiiliare din municipiu.Cum atat au ramas 2 persoane putin vinovate si atat?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: