Sfânta Liturghie în noaptea dintre ani la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Credincioşii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au sărbătorit în duh de rugăciune noaptea trecerii dintre ani, bucurându-se totodată de binecuvântarea arhierească.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi format din slujitori ai aşezământului monahal, precum şi din clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei.

Slujba, oficiată în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, a cuprins şi rânduiala specială pentru trecerea dintre ani, prin care se înalţă rugăciuni de mulţumire Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite în anul care tocmai s-a încheiat şi se cere binecuvântare pentru următoarea perioadă.

Şi în primele ore ale zilei de sâmbătă, şi implicit ale noului an, 1 ianuarie 2022, credincioşii au avut ocazia de a se închina la cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetăţii Sucevei, mângâietor, grabnic ajutător şi mare făcător de minuni, pentru a se ruga şi a-i cere mijlocirea înaintea Multmilostivului Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt-preasfinţitul Părinte Calinic a săvârşit un Tedeum, prin care s-a adus laudă lui Dumnezeu la început de an calendaristic, rânduială stabilită de Biserica noastră pe temei scripturistic. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

A urmat cuvântul de învăţătură, în cadrul căruia ierarhul a vorbit despre întreita sărbătoare prăznuită liturgic astăzi, Praznicul Împărătesc al Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Începutul Anului Nou şi pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

„Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, în sinteză, anticipează botezul nostru. Tăierea-împrejur este un semn care duce la realitate, realitatea fiind Taina Sfântului Botez. (…) Cât despre Sfântul Vasile cel Mare, sfânt care a trăit în secolul al IV-lea, a fost un teolog prin excelenţă. A luat atitudine împotriva ereziilor atunci când a fost nevoie. (…) Noi suntem beneficiarii Liturghiei semnată de Sfântul Vasile cel Mare, care nu este altceva decât o remaniere a Liturghiei Sfântului Iacob. Şi, sigur, sunt exorcismele, care se citesc atunci când necesită sau se cere această citire a lor. (…) Aşadar, aceste molitfe se citesc numai atunci când este nevoie.”

Înaltpreasfinţia Sa le-a urat atât celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, cât şi tuturor celor prezenţi La mulţi ani, nădăjduind ca prin mila lui Dumnezeu anul 2022 să fie un an mai bun, fără încercări.

Prima zi a noului an a continuat cu săvârşirea a încă două Sfinte Liturghii ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, în Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, respectiv pe scena amenajată în incinta complexului monahal, cea din urmă sub protia Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. (IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: