2022 – Omicron – care pe care

Cu toate eforturile guvernelor din ţările dezvoltate şi cu sisteme de sănătate puse bine la punct precum Anglia, Germania, Israel, Elveţia, Spania, Italia…, virusul pandemic Omicron se răspândeşte după cum i-e pofta. Totuşi cu certificatul verde poate fi încetinit ritmul îmbolnăvirilor pentru ca spitalele să-i poată prelua pe toţi cei  grav bolnavi, dar în rest e ca şi cum ai păzi cu nuieluşa un cârd de iepuri. Noroc au vaccinaţii cu schema completă: aceştia nu fac forme urâte, mortale şi, în general, nu au nevoie de spitalizare.

După renunţarea la sau amânarea certificatului verde, în România a reînceput scandalul mediatic: cică guvernul nu se îngrijeşte de binele populaţiei, face pe placul auriştilor Şoşoacăi, iar cei vulnerabili vor da ortul popii… Până deunăzi se dădeau de ceasul morţii protestând împotriva certificatului verde: dictatură sanitară, le fură libertatea Iohannis şi statul paralel, carantinare, control securistic, le omoară afacerile, vom muri de foame, stând cu şcolile închise…

Acum au întors-o ca la Ploieşti: ne trebuie certificatul verde! Aceşti critici acerbi refuză să ia în consideraţie situaţia disperată a nemţilor, englezilor, israelienilor… care, cu toate măsurile legate de vaccinarea a peste 90% din populaţie, de distanţare social-fizică şi de implementarea certificatului verde, cazurile de infecţie sporesc în proporţii îngrijorătoare. Nu şi decesele.

Acum multe state vor recurge la o altă strategie: Omicron are mortalitate de trei ori mai mică decât Covid-19, dar contaminarea e de multe ori mai rapidă, în schimb dezvoltă asemeni vaccinului în prima fază o imunitate mai slabă, apoi imunitate colectivă, de aceea guvernul de la Ierusalim, de exemplu, se pregăteşte să-şi ajute cetăţenii să treacă mai uşor prin boală şi astfel să se imunizeze. S-au îngrijit din timp de medicamente eficace, iar spitalele lor sunt pregătite să facă faţă unui val uriaş de contaminaţi. Au introdus însă şi a IV-a doză de vaccin ca să fie siguri.

Nu sunt singurii care converg spre această variantă antipandemică, numai că, din păcate, cu bâlbâielile lor, ale ministrului nostru al Sănătăţii, cât e el de Rafila, şi ale invitatului său, o celebritate medicală, nu au fost în stare să ne convingă. Ceea ce înseamnă că vom avea în continuare scandal mediatic şi de o parte, şi de alta, iar starea PSD din sondaje poate deveni ameninţătoare în caz că strategia ministrului ar da greş. Şi cu voturile nu se joacă nimeni, ceea ce n-ar fi pentru prima dată.

Aşadar ne vom confrunta cu un grad sporit de expunere la virusul Omicron şi ni se va proba imunitatea naturală împreună cu rezistenţa fizică ale fiecăruia dintre noi, cu un grad de mortalitate de câteva ori mai mare a celor nevaccinaţi. Ţinând cont de starea de sănătate publică şi de capacitatea spitalelor de a ne vindeca, luând în seamă indisciplina şi lipsa de respect pentru lege ale populaţiei noastre, valul acesta pandemic, cică ultimul(?), va lovi din plin. Cu atât mai mult cu cât presingul mediatic al anti-vaxxerilor, cu Şoşoacă în frunte, şi cu destule cozi de topor din rândul unor medici şi traficanţi de medicamente-tratamente anti-Covid comercializate ilegal vor amplifica numărul deceselor şi al infectaţilor. Până când se va afla un procuror şi un judecător care să pună piciorul în prag.

Dine fericire, acum şi Dreapta, şi Stânga s-au pus de acord şi vorbesc pe aceeaşi voce: vaccinaţi-vă, oameni buni, şi feriţi-vă cum şi cât puteţi de zonele aglomerate, iar sărbătorile petreceţi-le în linişte în familie, alături de copii, fraţi şi surori. Până mai ieri trăgeau unul hăis şi altul cea. Sfat pe care petrecăreţii de revelion şi colindătorii, artiştii şi organizatorii s-au făcut că nu-l aud: au fost fericiţi o noapte fără a se gândi la consecinţe.

Iar consecinţele vor apărea peste 7–14 zile…, după cum spun medicii epidemiologi. Deja numărul infectaţilor creşte îngrijorător de la o zi la alta. Dar nici vorbă să se bulucească lumea la vaccinare, acceptând varianta din titlu: „care pe care“ şi jocul de-a moartea. Ca şi cum cele peste 50.000 de decese nu ne-ar privi şi pe noi, ca şi cum scaunele rămase goale la masa de Crăciun nu ne-ar impresiona deloc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI