A mai trecut un an…

Se ştia de la început că 2021 nu va fi un an uşor: am moştenit din anul anterior o stare pandemică greu de ţinut în frâu, cu cheltuieli publice imense, din pricina cărora îşi făcuseră loc numeroase dezechilibre, inclusiv economice şi politice, cu un popor divizat între dorinţa de a scăpa cât mai repede de urmările Covid-19 şi frica atavică de vaccin speculată mârşav de forţe politice urcate pe mormanul de cadavre, iar 2022 va continua sub acelaşi spectru.

Guvernul Florin Cîţu nu a adus cu sine şi relansarea speranţei ca în cazul altor echipe de la Palatul Victoria, deşi avea atuurile tinereţii, ale spiritului nou şi ale competenţelor financiar-economice. Campania furibundă împotrivă-i declanşată de celelalte formaţiuni politice, mai ales de către PSD şi oamenii săi din presă, demonstra fără tăgadă că social-democraţilor li se urâse să fie mereu Gică-Contra, dorind să intre la guvernare indiferent de condiţii. Iar condiţiile le-au fost propice: preşedintele Iohannis a estimat că situaţia generată de intenţia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina şi nenorocirile provocate de pandemie cer din partea tuturor partidelor o largă majoritate care să poată trece prin parlament decizii grele, rapide.

Aşa că l-a desemnat pe generalul Nicolae Ciucă să alcătuiască un guvern al primelor două forţe politice, aşa potrivnice cum erau de 32 ani încoace, pentru ca dreapta să nu se mai războiască cu stânga, ci mai cu folos să se concentreze pe multiplele probleme legate de succesul unei guvernări împreună, de pandemie, de fondurile uriaşe europene şi de situaţia internaţională tot mai complicată. În plus, extremismul politic atinsese delirul fascismului şi devenise revanşard, ameninţând stabilitatea aşezărilor noastre democratice, ca dovadă, zilele trecute, gloatele AUR au dat asaltul asupra Parlamentului, simbolul democraţiei.

Deşi analiştii politici, jurnaliştii hâiţi în rele prognozau un eşec rapid al coaliţiei de guvernământ PSD – PNL – UDMR, remarcând imposibilitatea aşezării la aceeaşi masă a Stângii şi a Dreptei, adică a câinelui şi a pisicii, iată că primele rezultate se văd: ţara are buget, bun, rău, dar îl are, pandemia e ţinută sub control (ce noroc!), iar poporenii colindă veseli în jurul bradului. Ba mi se pare(?) că nici ciondăneala politică nu mai e ce-a fost.

A mai trecut un an şi, în sfârşit, condiţiile din spitale par a fi ceva mai bune, dacă judecăm după scăderea numărului de decese cauzate de Covid. Din păcate prognozele nu sunt optimiste deloc: din pricina nevaccinării şi a nerespectării regulilor de distanţare fizică şi de folosire a măştii, ne aşteaptă o explozie de infectări imediat după sărbători. Vedem zilnic inconştienţa diasporenilor nevaccinaţi întorşi acasă de Crăciun şi, în consecinţă, apelurile prim-ministrului, ale înalţilor dregători responsabili cu sănătatea ca spitalele să se doteze, să se pregătească cu cele trebuitoare pentru a face faţă aglomeraţiei viitoare cu infectaţi, iar poporenii să înţeleagă să-şi protejeze aproapele şi să se protejeze ei înşişi cu vaccinul.

Nici în Educaţie lucrurile nu s-au urnit. Şi nici n-aveau cum. Învăţământul nostru la distanţă funcţionează cu mari rateuri: cu o logistică slabă, cele mai multe din şcolile rurale sunt în vacanţă perpetuă. Reformatorii de până acum n-au fost în stare să determine o emulaţie a activităţilor didactice, n-au ştiut să şi-i atragă pe educatori de partea modernizării. În lipsa lor de modestie, au căutat numai vedetismul, imaginea publică şi urcarea pe scara ierarhiei politice. Noroc de părinţi, de dragostea de carte a copiilor, de harul unor dascăli iubitori de copii şi de învăţământ ca în Occident.

O gură de oxigen vine pentru industrie şi agricultură prin programul de 30 de miliarde euro al PNRR, program menit să ne apropie de nivelul de dezvoltare şi de viaţă (dacă ei vor sta pe loc să ne aştepte!) al occidentalilor. Însă acum va fi vorba de voinţă politică şi mai ales de competenţe în alcătuirea şi implementarea programelor de reforme. Se aşteaptă şi participarea tuturor firmelor care au nevoie de finanţare pentru dezvoltarea producţiei şi câştigarea pieţelor de desfacere. Capitalul românesc are astfel ocazia să se impună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: