Cinci lucrări de la New York ale artistului plastic Constantin Antonovici au fost donate judeţului Suceava

> Niculai Barbă: Lucrările urmează să fie expuse pentru publicul sucevean

Cinci lucrări ale artistului plastic Constantin Antonovici au fost donate judeţului de unul dintre legatarii testamentari, Ştefan Benedict, cu contribuţia lui Cristinel Boghian.

 Vicepreşedintele CJ Suceava Niculai Barbă a declarat recent că acesta a fost un moment important înaintea sărbătorilor de Crăciun, pentru că au ajuns la Suceava cinci lucrări din Statele Unite, de la New York, ale artistului Constantin Antonovici.

„Lucrările au ajuns la Suceava cu contribuţia lui Cristinel Boghian, care a fost cel care a mijlocit această donaţie şi a lui Ştefan Benedict, donatorul” a spus Niculai Barbă, care a menţionat că două dintre lucrări, „Bufniţă” şi „Ciprian Porumbescu”, pot fi văzute deja.

El a precizat că povestea acestei donaţii a început în 2018, când mai multe personalităţi din diaspora au fost la Suceava cu prilejul manifestării prin care a fost oferită distincţia „Meritul Bucovinei”, iar Cristinel Boghian a spus atunci că va găsi o formă pentru a se revanşa pentru aceasta, nefiind singurul, motiv pentru care se ia în calcul înfiinţarea unei colecţii denumite „Zestrea Bucovinei”.

„Este un moment important, iar noi, ca administraţie, trebuie să găsim un loc pentru ca aceste lucrări să fie prezentate şi publicului sucevean. Cei din SUA au spus că au decis să doneze Sucevei aceste lucrări pentru ca atunci când vin acasă să le poată vedea în Bucovina. Este şi datoria noastră de a crea un cadru, respectiv Muzeul de Artă pentru care începem anul viitor prin contribuţie proprie să alocăm fonduri” a spus vicepreşedintele CJ Suceava.

El a precizat că lucrările au ajuns de peste Ocean însoţite de documente foarte importante, între care o scrisoare a lui Constantin Brâncuşi care îl recomanda pe artistul Constantin Antonovici.

Lucrările au fost însoţite şi de un album în ediţie bilingvă cu lucrările lui Constantin Antonovici cu un mesaj din partea donatorului Ştefan Benedict şi a contributorului, Cristinel Boghian.

Directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că artistul Constatin Antonovici, născut în 1911, în comuna Ştefan cel Mare din judeţul Neamţ şi care a absolvit Academia de Arte de la Iaşi, dar şi Academia de Arte Frumoase de la Viena, a ucenicit câţiva ani în Tirol, unde s-a desăvârşit în arta sculpturii lemnului şi a fost asistent de atelier la Constantin Brâncuşi între 1947 şi 1951.

Potrivit lui Emil Ursu, artistul a creat cel mai mult în Occident, iar lucrările sale se găsesc cel mai mult în SUA, fie la cei doi legatari testamentari, fie în Galeria „Gertrude Stein” din New York.

El a menţionat că, în prezent, la „Westwood Gallery” din New York este prezentată o expoziţie cu 14 piese ale lui Constantin Antonovici.

„Este un artist total care a fost mult marcat de simbolistica bufniţei, care în mitologie este unul dintre subiectele cele mai des întâlnite” a spus Emil Ursu.

Directorul general al Muzeului Bucovinei a menţionat că Antonovici a fost un portretist desăvârşit şi este creator de artă religioasă. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI