În mediul silvatic

Trei focare de trichineloză în plin sezon de sacrificare a porcilor de Crăciun

> „Rugăm (…) să nu se consume carnea până nu se efectuează un examen trichineloscopic” pune în vedere dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA > Contra unei sume modice, „pot fi evitate toxiinfecţii alimentare grave”, netratată la timp, boala poate provoca sechele sau chiar decesul

 Trei focare de trichineloză la mistreţ au fost descoperite în judeţul Suceava, anunţă dr. Mihai Voleşeniuc, directorul executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Este vorba despre câte un focar în Râşca, Cârlibaba şi Crucea, acestea fiind declarate după ce probele prelevate de la porci sălbatici vânaţi pe fondurile de vânătoare în cauză au ajuns la laboratorul DSVSA, unde, în urma analizelor făcute, s-a confirmat prezenţa trichinella spiralis, parazit care provoacă trichineloza. Dr. Mihai Voloşeniuc atrage atenţia că nu trebuie uitat faptul că prezenţa trichinelozei în mediul silvatic este un semn că boala poate fi uşor transferată şi la porcul domestic. Aceasta, ştiut fiind faptul că principalul vector este şobolanul, respectiv rozătoarele, în general. Cu acest prilej, reaminteşte şeful DSVSA, carnea provenită de la animalele infestate nu este destinată consumului uman, urmând a fi distrusă. „Rugăm pe toţi gospodarii, fermierii, pensiunile, pe toţi cei care sacrifică un porc de Crăciun, să nu consume carnea până nu efectuează un examen trichineloscopic. Acest lucru este foarte important, pentru a evita urmări nedorite şi a nu transforma sărbătorile de iarnă dintr-un evenimente fericit într-unul neplăcut. De aceea, recomandăm tuturor celor care sacrifică porci să se adreseze medicilor veterinari de liberă practică din fiecare localitate” transmite dr. Mihai Voleşeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava. De asemenea, în această perioadă, sunt deschise centrele regionale ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, acestea având program prelungit, iar contra unei sume modice, „pot fi evitate toxiinfecţiile alimentare grave”.

 Trichineloza este o boală deosebit de periculoasă, iar netratată la timp poate provoca schele sau chiar decesul. Drept urmare, se impune ca, în timpul gătirii, în toată masa de carne să fie atinsă temperatura de cel puţin 71 de grade Celsius, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când culoarea acesteia se va modifica din roz în gri. Din informaţiile pe care le avem, în august 2012, 16 persoane din judeţul Suceava au ajuns la medic, după ce au mâncat preparate din carne de mistreţ. Ospăţul a avut loc la o stână de pe Rarău, cu prilejul aniversării onomasticii soţiei baciului din Slătioara, acesta chemând să se înfrupte din delicatesele respective rude, ciobani şi alţi cunoscuţi. În mai 2008, 19 suceveni au fost spitalizaţi după ce au înfulecat cârnaţi din carne de mistreţ nesupusă examenului trichineloscopic. În judeţul Suceava, înainte de 1989, în urma unei festivităţi la care s-au consumat preparate din vânat, la Câmpulung Moldovenesc au fost infestaţi cu trichinella spiralis 40 de meseni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: