Laborator pentru depistarea alimentelor falsificate

>„Este un proiect de viitor pentru controlul calităţii alimentelor, ca să putem face exporturi” declară Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava > Clusterul regional inovativ de bioeconomie nu s-a materializat din cauză că POC 2014-2020 „a fost blocat”, deoarece „s-a întârziat foarte mult cu ghidurile”

 Un laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calităţii şi siguranţei şi identificarea falsificării alimentelor va fi construit în Parcul Industrial din preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava. Proiectul este promovat de asociaţia „Clusterul regional inovativ de bioeconomie Suceava – Botoşani”, o hotărâre în acest sens fiind votată de deliberativul judeţean întrunit în şedinţă extraordinară.

„Dorim să construim un laborator în Parcul Industrial de la Aeroport. Noi deja am stabilit acolo închirierea. Este vorba despre 500 mp, pentru construirea acestui laborator. Lucrăm şi la documentaţia pentru alte laboratoare, dar cel pentru controlul alimentelor este extrem de important, pentru că ne străduim să dăm drumul la acest cluster, la această asociere” a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Valoarea proiectului este de 4,37 de milioane de lei, partea nerambursabilă fiind de 2,60 milioane de lei, ceea ce înseamnă o finanţare europeană de 60%. Din bugetul judeţului se alocă 275.000 de euro, Primăria Municipiului Suceava participă cu 50.000 de euro, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” asigură 10.000 de euro. Câte o coparticipare de 5.000 de euro fiecare au agenţii economici din componenţa clusterului de bioeconomie.

„Este un proiect de viitor pentru controlul calităţii alimentelor, ca să putem face exporturi. Avem nevoie de astfel de laboratoare ca să putem face cercetare” subliniază şeful executivului judeţean.

Consiliul Judeţean Suceava este iniţiatorul „Clusterului regional inovativ de bioeconomie Suceava – Botoşani”, coordonarea revenind Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Conform şefului administraţiei judeţene, proiectul nu a fost implementat din cauză că Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020 „a fost blocat”. „Avem de gând să dăm drumul la proiecte mari. Acum am prins finanţare, pentru că s-a întârziat foarte mult cu ghidurile. Dar sunt termene foarte scurte, iar pe 7 decembrie este limita pentru depunerea acestui proiect pe care sperăm să-l câştigăm” a explicat Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Hary Twatter says:

  Cine o sa certifice si pentru ce standard si cine autorizeaza laboratorul asta? (zic inafara de pompieri)
  Intreab pentru un prieten…
  Stiti ca orice amenda data in urma analizei unui laborator neautorizat este hirtie igienica.
  CJ se pregateste sa-si rotunjeasca bugetul pe munca gratis a studentilor de la universitate si a amenzilor platite de razesii care transpira sa produca sau sa comercializeze orice produse.
  In aceleasi timp un post de director de laborator, ceva consultanti si citeva locuri in consiliul de administratie platite imperiqal, vor fi create pentru „prietenii” alesilor.
  Mie-mi pute facatura asta pina aici peste ocean…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: