La un concurs internaţional de cercetări în domeniul silvic

Studentul USV Emanuel Ciobanu, despre răspunsul stejarilor la schimbările climatice

Emanuel Ciobanu, student al Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, a obţinut rezultate bune la un concurs internaţional pe teme silvice, a transmis Forestmania.ro.

Este vorba despre „International Junior Forest Contest”, concurs organizat (online) de Agenţia Federală de Silvicultură din Federaţia Rusă, în perioada 16-19 noiembrie. Potrivit organizatorilor, în cadrul competiţiei au concurat 24 de tineri din 16 ţări din Europa, Asia, Africa şi America de Sud, care şi-au prezentat cercetările în domeniul silvic.

Studentul sucevean a avut o prezentare despre stejar, mai exact „Răspunsul stejarilor la schimbările climatice în zona de stepă”. Pentru a afla răspunsul, el a analizat stejari din 32 de locaţii, din care a luat nu mai puţin de 804 probe, pe care le-a analizat în Laboratorul de biometrie forestieră din cadrul Facultăţii de Silvicultură din Suceava.

Lucrările au fost evaluate de o comisie de experţi internaţionali din Rusia, Brazilia, Serbia, Georgia, Armenia, Finlanda şi Elveţia. Concursul a fost câştigat de o tânără din Belarus. Doi tineri, din Brazilia şi Austria, s-au clasat pe locul doi, iar alţi doi tineri, din Rusia şi China, s-au poziţionat pe locul trei.

Emanuel Ciobanu a declarat pentru sursa citată că a beneficiat de sprijinul profesorilor, în special al lui Cătălin Roibu, coordonatorul Laboratorului de biometrie forestieră.

„Am analizat probele în funcţie de mai mulţi parametri, inclusiv cei de timp – un an. A rezultat că cel mai bun impact asupra stejarului îl au precipitaţiile, iar impactul negativ vine din temperaturi extreme, fie cele prea scăzute, fie cele prea ridicate. Schimbările climatice reprezintă un pericol major în zilele noastre. Din lucrarea aceasta aflăm, de exemplu, care sunt condiţiile la care se adaptează cel mai bine stejarul şi unde îi este lui cel mai bine, prin urmare ar trebui să ţinem cont şi să facem plantaţii exact în acele zone. Acesta este rolul cercetării, să aibă răspunsuri, dar şi soluţii” a declarat Emanuel Ciobanu. (N.B.; Foto: Forestmania.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: