Simpozionul „Moştenirea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spaţiul românesc”

La 375 de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic şi cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a organizat în zilele de 22 şi 23 noiembrie 2021 Simpozionul Naţional „Moşteni-rea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spaţiul românesc”.

Invitaţi de seamă, reprezentanţi ai spaţiului cultural românesc şi profesori de la facultăţile de teologie din ţară, s-au întâlnit la Mănăstirea Suceviţa pentru a susţine prelegeri care l-au avut în centru pe Sfântul Ierarh Mitropolit al Kievului şi familia acestuia. Au fost aduse în atenţie aspecte legate de activitatea culturală, politică şi clericală a marelui cărturar, subliniindu-se totodată rolul pe care acesta l-a avut în acţiunile de apărare a Ortodoxiei.

Înainte de prezentarea lucrărilor ştiinţifice ale conferinţei, invitaţii au luat parte la slujba de pomenire a membrilor familiei Movileştilor, ctitorii aşezământului monahal, săvârşită de preacuviosul arhimandrit Melchisedec Velnic alături de clericii prezenţi la simpozion.

Evenimentul, transmis online pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost moderat de arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consiler eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură Bisericească.

Sesiunea comunicărilor a debutat cu prezentarea „Cultură şi politică în activitatea lui Petru Movilă”, susţinută de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu de la Universitatea Bucureşti.

În continuare, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a vorbit despre rolul familiei în activitatea desfăşurată de mitropolitul Kievului şi despre întărirea vieţii cultural-religioase din Ucraina în lupta pentru păstrare credinţei, în studiul „Sfântul Ierarh Petru Movilă, mare apărător al Ortodoxiei: contextul, lucrarea, importanţa”.

Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a prezentat fragmente din lucrarea „Doi apărători ai Ortodoxiei în veacul al XVII-lea – Mitropolitul Petru Movilă al Kievului şi Galiţiei. Exarh al Constantinopolului, Arhimandrit al Lavrei Pecerska, şi mitropolitul Varlaam al Moldovei”, în care a vorbit despre rolul pe care l-au avut cei doi titani ai Ortodoxiei în transmiterea mesajului unităţii de neam şi de credinţă.

Pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniţă, tot de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a susţinut prelegerea „Binecredinciosul Voievod Miron Barnovschi Movilă”, în care a prezentat activitatea primului domn martir al românilor.

Pr. prof. univ. dr. Ionel Ene, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a adus în atenţia celor prezenţi cea mai reprezentativă lucrare a mitropolitului Kievului, conferenţiind pe tema „Sfântul Mitropolit Petru Movilă – Mărturisirea de credinţă şi implicaţiile ei asupra Tainei Sfintei Euharistii în Răsăritul Ortodox”.

A urmat discursul părintelui prof. univ. dr. Ştefan Iloaie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, intitulat „Mărturisirea de credinţă a Sfântului Petru Movilă”.

Lector dr. Bogdan Neculau a vorbit despre cele „Două instituţii de învăţământ înrudite: Academia Movileană din Kiev şi Academia Vasiliană din Iaşi”.

În continuare, pr. prof. dr. Florin Ţuscanu, reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a susţinut comunicarea „Episcopia Romanului în epoca Movileştilor. Câteva consideraţii”, iar prof. univ. dr. Olimpia Mitric, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a prezentat lucrarea „Consideraţii asupra prezenţei operei tipărite a lui Petru Movilă în colecţii din Moldova”.

Despre reverberaţia în timp şi peste timp a sinodului din capitala Moldovei a vorbit arhim. dr. Mihail Daniliuc, de la Schitul Vovidenia – Neamţ, în discursul intitulat „Sinodul de la Iaşi şi importanţa lui în Ortodoxie”.

Pr. prof. Viorel Laiu, de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Târgu Neamţ, le-a prezentat celor prezenţi în cadrul întâlnirii transmise online aspecte din lucrarea „Familia Movileştilor şi sprijinul oferit mănăstirilor nemţene”.

Sesiunea comunicărilor a continuat cu lucrarea protosinghelului dr. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, „Principii duhovniceşti ortodoxe şi apologetica harului Duhul Sfânt în consemnarea minunilor de către Petru Movilă”.

Monahul Alexie Cojocaru, de la Mănăstirea Putna, a vorbit despre „Egumenii Mănăstirii Suceviţa, contemporani cu Petru Movilă”, referindu-se la prima jumătate a veacului al XVII-lea.

Pr. Mihai Cobziuc, director al Departamentului Minorităţi şi Misiune culturală, socială şi identitară din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a prezentat lucrarea „Un uriaş – Petru Movilă – Arhiepiscop şi Mitropolit al Kievului şi Galiţiei. Exarh al Constantinopolului, Arhimandrit al Lavrei Pecerska”.

Arhidiaconul drd. Ionuţ Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educaţional Teologic al Centrului Eparhial Suceava, a susţinut prelegerea cu titlul „11 martie 1643 în istorie: adoptarea Mărturisirii de credinţă a Mitropolitului Petru Movilă”. În cadrul prezentării a fost evidenţiat faptul că Mărturisirea Sfântului Ierarh Petru Movilă a avut un rol esenţial pentru Biserica Ortodoxă, în ciuda perioadelor dificile cu care se confrunta aceasta.

Conf. univ. dr. Aurel Buzincu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Suceava, a ilustrat „Câteva repere ale asimilării ierarhului şi cărturarului Petru Movilă în cultura românească”.

La finalul întâlnirii, părintele Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, le-a mulţumit invitaţilor şi celor care s-au alăturat conferinţei online. Gândul de mulţumire s-a îndreptat şi către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, către Ministerul Culturii şi reprezentanţii acestuia, precum şi către toţi cei care s-au implicat în buna desfăşurare a evenimentului dedicat Sfântului Mitropolit Petru Movilă, considerat fiu al credinţei şi ctitor de cultură al neamului românesc şi un dar românesc făcut Ortodoxiei.(IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: