Expoziţie la Muzeul de Istorie

„Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”

> Piesa centrală este urna de argint depusă de studenţi, la 1871, pe mormântul lui Ştefan cel Mare

Muzeul Naţional al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea Putna vă invită vineri, 26 noiembrie a.c., ora 13, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziţiei „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”.

Expoziţia va fi deschisă până la 30 ianuarie 2022.

„Expoziţia este dedicată aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni şi de la Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15-16 august 1871.

Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de studenţii români de la Viena, reuniţi în Asociaţia «România Jună» şi cu sprijinul studenţilor români din alte centre universitare.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate obiecte, documente originale şi fotografii de la Serbările de la Putna.

Piesa centrală a expoziţiei o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar de către studenţi în 1871, depusă ca «un semn de pietate şi de amintire» pe mormântul voievodului Ştefan cel Mare; inscripţia este edificatoare: «Eroului, învingătorului, apărătorului existenţei române, scutului creştinătăţii, lui Ştefan cel Mare, Junimea Română Academică».

În expoziţie sunt prezente şi câteva lucrări de artă dăruite Mănăstirii Putna cu acest prilej.

Criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952).

Pictorul Constantin Flondor a dăruit lucrarea «Serbarea de la Putna 1871».

Pictorul Horia Paştina a îmbogăţit expoziţia cu trei lucrări: «Argint e pe ape şi aur în aer», «Lumina vine de la Răsăritul cel de sus» şi «Potir şi Biserică».

La rândului lui, pictorul Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu şi Ciprian Porumbescu” au transmis organizatorii.

Accesul la vernisaj şi la expoziţie se va face cu respectarea legislaţiei pandemice în vigoare din data de 25 octombrie 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: