NASA lansează misiunea Dart, care va lovi asteroidul Dimorphos

O rachetă SpaceX, compania lui Elon Musk, a lansat ieri, la primele ore ale dimineţii, o misiune NASA menită să testeze tehnologii de apărare a planetei, prin lovirea intenţionată a unui asteroid, relatează CNBC. „Vom lovi un asteroid”, a declarat Omar Baez, directorul principal al programului de lansare al NASA Launch Services Program, în timpul unei conferinţe de presă. „Nu-mi vine să cred că facem asta”.

Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (sau DART), agenţia spaţială încearcă să înveţe „cum să devieze o ameninţare care ar veni” spre Pământ, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al direcţiei pentru misiuni ştiinţifice a NASA. „Fiţi siguri, acea stâncă, în acest moment, nu reprezintă o ameninţare”, a spus el.

DART este o navă spaţială de 610 kilograme care va petrece 10 luni călătorind spre o pereche de asteroizi, care poartă numele Didymos şi Dimorphos. Laboratorul de fizică aplicată Johns Hopkins din Maryland a construit DART, în timp ce compania spaţială Redwire a contribuit la navigaţia navei spaţiale şi la panourile solare care o vor alimenta.

Scopul misiunii este de a lovi cel mai mic dintre cei doi asteroizi, Dimorphos, cu nava spaţială la o viteză de peste 24.000 de km pe oră şi a vedea cum impactul modifică traiectoria asteroidului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: