Deputatul PNL Ioan Balan este îngrijorat că programul de cadastrare este încă sub nivelul aşteptărilor

> El atrage atenţia că de acesta vor depinde plata subvenţiilor pentru culturi agricole şi finanţarea unor proiecte europene

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a solicitat luni, printr-o interpelare în Parlament adresată ministrului Dezvoltării Regionale şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, informaţii privind programul naţional de cadastrare, în special cum se derulează acesta în judeţul Suceava, pentru că de finalizarea programului depind plata subvenţiilor agricole şi finanţarea unor proiecte europene.

„Din informaţiile publice prezentate pe pagina electronică a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se poate constata cu uşurinţă faptul că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, demarat încă din anul 2005, a avansat extrem de modest până în anul 2015, iar în perioada 2020-2021 numărul imobilelor cadastrate a bătut record după record” a arătat Ioan Balan.

El a adăugat că, deşi apreciază foarte mult activitatea ministrului şi a conducerii ANCPI, trebuie să spună că numărul total de proprietăţi cadastrate este încă sub nivelul aşteptărilor, fiind de numai 46,84%, în condiţiile în care cele mai mari progrese s-au înregistrat în ultimii 2 ani.

Ioan Balan a explicat că solicită mai multe precizări în special pentru că de finalizarea programului naţional de cadastrare va depinde, în perioada următoare, pe lângă plata subvenţiilor pentru culturile agricole, inclusiv finanţarea unor proiecte de investiţii din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, deputatul liberal sucevean vrea să afle care a fost la data de 22 noiembrie 2021 stadiul implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară la nivelul judeţului Suceava.

„Solicit o situaţie care să evidenţieze UAT-urile din judeţ în care procesul a fost finalizat, UAT-urile din judeţ în care procesul se află în derulare şi UAT-urile din judeţul Suceava în care acest proces nu a fost încă demarat” a precizat Ioan Balan.

Deputatul sucevean a cerut să i se prezinte şi ce dificultăţi administrative/ legale/ financiare a întâmpinat ANCPI şi localităţile din judeţul Suceava în procesul de cadastrare, cu efecte asupra întârzierii procesului.

Ioan Balan a mai întrebat ce buget va fi alocat în anul 2022 Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, evidenţiindu-se contribuţia bugetului naţional şi cât se va susţine din fonduri europene nerambursabile. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: