Deputatul PNL Ioan Balan, în Parlament:

Trebuie să creăm locuri de muncă pentru tineri, dacă vrem să-i păstrăm în ţară!

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susţinut în Parlament o declaraţie politică prin care a transmis guvernanţilor că este nevoie de măsuri care să conducă la crearea de locuri de muncă pentru tineri dacă se doreşte ca aceştia să rămână în ţară.

„Şomajul încă foarte mare în rândul tinerilor nu este un fenomen care se înregistrează numai în România, ci afectează tinerii din întreaga Uniune Europeană. Acesta este şi motivul pentru care oficialii europeni au creat un fond denumit «Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor», instrument financiar care să fie utilizat de statele membre pentru a implementa politici de ocupare. Chiar dacă avem la dispoziţie aceste resurse financiare, pe care sper să le fructificăm din plin, consider că la originea şomajului de 19,5% în rândul tinerilor se află mai multe cauze, nu numai proiectele specifice care se implementează astăzi pe piaţa muncii” a spus Ioan Balan.

El arată că o primă cauză, pe care aproape oricine o poate identifica, constă în decalajele de dezvoltare, atât între mediul rural şi cel urban, cât şi între provinciile istorice ale ţării.

„Un tânăr care locuieşte la oraş are, fără îndoială, mai mult oportunităţi de a se califica şi, ulterior, de a se angaja pe un salariu decent. La fel, un tânăr din Moldova, Dobrogea sau Oltenia nu are aceleaşi şanse ca un tânăr de la Bucureşti, Sibiu, Cluj sau Oradea. Astfel, orice tânăr este îndreptăţit să îşi dorească să lase satul natal şi casa părintească pentru oraş, acolo unde şansele sale să aibă o viaţă mai bună sunt mult mai mari” a apreciat parlamentarul sucevean.

Ioan Balan consideră că o altă cauză constă în accesul la educaţie, pe toate nivelurile, nu numai pentru ciclul primar şi gimnazial.

„Un copil născut într-o familie care are dificultăţi financiare are deosebit de puţine şanse să ajungă să facă o facultate sau un masterat. De asemenea, piaţa muncii de astăzi nu mai are nevoie de tineri fără şcoală, pentru că meseriile sunt în schimbare şi necesită cât mai multe calificări” a menţionat deputatul liberal.

Parlamentarul sucevean a reamintit că de mai mulţi ani atrage atenţia că România trebuie să se dezvolte armonios în toate provinciile sale istorice pentru că, altfel, zonele bogate vor deveni şi mai bogate, iar zonele mai puţin dezvoltate nu vor reuşi să recupereze niciodată decalajele, iar, de asemenea, zonele rurale se vor confrunta în continuare cu depopularea şi cu subzistenţa.

„Soluţii pentru această situaţie există, iar politicile liberale din ultimii doi ani au deschis calea pentru implementarea celor mai bune proiecte. Important este ca ele să fie continuate de guvernele viitoare. Infrastructura mare reprezentată de autostrăzi şi căi ferate, care să lege Moldova de Muntenia şi Transilvania, trebuie realizată cât mai rapid. Numai aşa vom elimina barierele de dezvoltare de la nord la sud şi de la est la vest. Apoi, zecile de miliarde de euro disponibile prin PNRR şi bugetul multianual al Uniunii Europene trebuie să fie canalizate în reindustrializarea acelor regiuni care au cea mai mare nevoie”, a adăugat parlamentarul.

Ioan Balan crede că dacă în zonele mai slab dezvoltate se va asigura acces la educaţie pentru toţi copiii, indiferent de starea materială a familiilor lor, dacă se va reuşi înfiinţarea de locuri de muncă bine plătite pentru tineri, atunci va exista garanţia că şomajul în rândul tinerilor va scădea în mod semnificativ, iar cei mai mulţi vor dori să rămână şi să-şi construiască o viaţă în casa părintească sau aproape de aceasta. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: