Primăria Suceava are în plată 76 de dosare de ajutor social

> 40 de persoane din familiile beneficiare au obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii, însă numai 34 pot fi scoase efectiv la lucru >Apte de muncă sunt considerate persoanele de la 16 ani şi până la pensie, care nu urmează o formă de învăţământ şi sunt sănătoase fizic şi psihic

 Activităţile şi lucrările de interes local la care sunt obligate persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi stabilite de Consiliul Local Suceava în şedinţa ordinară a lunii noiembrie.

Potrivit proiectului de hotărâre privind planul de lucrări de interes local, asistaţii social vor scoşi la deszăpezire în parcuri şi locuri de joacă pentru copii, urmând ca, odată cu venirea primăverii, beneficiarii de venit minim garantat să presteze la eliminarea gheţii, măturatul aleilor pietonale şi parcurilor, precum şi la vopsirea mobilierului urban.

Pe durata verii, cei în cauză vor menţine curăţenia locurilor de joacă pentru copii şi vor avea grijă de trotuarele din parcuri, lucruri valabile şi în toamnă, când vor aduna şi frunzele moarte căzute din copaci. Aceştia pot face curăţenie sau manipula produse la Cantina de ajutor social, cât şi pachetele din cadrul programului de acordare a ajutoarelor europene pentru persoanele defavorizate. Munca în folosul comunităţii va fi prestată între orele 7.30 şi 15.30, în zilele lucrătoare din intervalul 1-10 al lunii.

Exceptate de la îndeplinirea obligaţiilor de a presta lunar astfel de activităţi sunt persoanele care asigură creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 7 ani sau a celor de până la 18 ani, în cazul copiilor cu handicap, precum şi cele care îngrijesc persoane cu handicap grav sau accentuat, cât şi vârstnici dependenţi. De asemenea, nu vor presta muncă în folosul comunităţii persoanele care participă la un program de pregătire profesională sau cele care sunt încadrate în muncă. Persoanele apte de muncă trebuie să aibă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare, să nu urmeze o formă de învăţământ şi să fie sănătoase fizic şi psihic. Refuzul unui loc de muncă sau al participării la serviciile specifice oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă atrage încetarea plăţii ajutorului social.

Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă, în valoare de 500 de lei

În luna octombrie 2021, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Suceava erau deschise 78 de dosare, în plată fiind 76. În cazul acestora din urmă, 40 de persoane din familiile beneficiare de ajutor social au obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii, 34 trebuind a ieşi efectiv la lucru.

Numărul orelor de muncă este stabilit proporţional cu mărimea ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, la un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie a timpului de muncă.

Cuantumul ajutorului social este calculat ca diferenţă între nivelul stabilit prin lege şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă, cel de 500 de lei, la această dată.

Venitul lunar al familiei sau persoanei singure este stabilit prin cumularea veniturilor realizate în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv a celor care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale. Nu intră în calculul ajutorului social alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, bugetul personal complementar pentru persoane cu handicap, stimulentul educaţional, bursele şcolare, sprijinul financiar din programul „Bani de liceu” şi nici sumele cu titlul de despăgubiri sau de sprijin financiar pentru situaţii excepţionale.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Harry Twatter says:

    Sclavie moderna. Pai daca e ajutor… De ce sa ceri ceva in schimb?
    Luati din aia 100 de milioane pantru imbunatatirea conditiilor de viata a locuitorilor de la sf. Ioan…
    76 dosare x 500/saptamanax 52 saptamani e mai putin de 2 milioane.
    Rusine primaria Suceava. Sau 500 este pe luna… care atunci e si mai rau.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: