Politica şi turnesolul

Pandemia şi ultima mişcare politică scot la iveală adevărata faţă a multor politicieni ori specialişti făcuţi, nu născuţi, dar şi a multor jurnalişti, televiziuni, ziare şi bloguri. Astfel, bătălia cu virusul SARS-CoV-2 ne-a arătat câte clase are fiecare antivaccinist, analfabet, semianalfabet, semidoct… deveniţi peste noapte mari specialişti epidemiologi, de la politicianul mărunt, AUR-ist, şoşocar ori nu, la medicul care fie a uitat jurământul lui Hipocrate, fie a trecut prin facultate ca gâsca prin apă ori şi-a cumpărat diploma, iar concluzia e devastatoare. A fost un neaşteptat, dar degradant şi întunecat moment al adevărului. Ca şi alţii, exclud din start să mă las conştient pe mâna unor astfel de posesori de diplome. Unii au apărut la televizor sau în presă şi şi-au făcut breasla de ocară într-un moment tragic când foarte mulţi colegi medici, dedicaţi trup şi suflet salvării aproapelui, şi-au dat viaţa eroic în saloanele spitalelor. Alţii, mai laşi, şi-au luat concediu medical numai să nu îngrijească bolnavi de Covid-19, lăsându-şi colegii să lupte singuri cu virusul. Mă gândesc de pe acum că sacrificiul le va fi glorificat în numeroase monumente spre pomenirea jertfei lor.

Nu altfel stau lucrurile apropo de ultima evoluţie politică: România ajunsese la un punct de răscruce când lipsa unităţii de vederi la vârf nu mai permitea nici rezolvarea crizei pandemice, amplificată de o manipulare antivaccinistă fără precedent, nici a crizei politice din pricina unor orgolii mărunte, dar ireconciliabile. Singura şansă era alcătuirea unei coaliţii între Stânga pesedistă şi Dreapta liberală, alianţă care, însă, a trezit încă din start aroganţă, neîncredere şi contre, acuzaţii puerile, având precedentul nereuşitei USL Antonescu – Ponta de acum un deceniu.

Ce i se reproşează respectivei alianţe? Interesul şi oportunitatea liderilor PSD de a controla suma uriaşă de 30 de miliarde de euro pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană, bani care ar putea, dacă ar fi folosiţi cu inteligenţă, să scoată România din sărăcie şi să o alinieze statelor civilizate ale Occidentului. A fost şi motivul principal al moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, altfel meritul ieşirii din starea de subdezvoltare ar fi revenit doar PNL şi USR, partide care şi-au jucat însă foarte prost şansele, neînţelegând necesitatea stringentă a momentului. În aceste condiţii, PSD a pus piciorul în prag şi a plusat.

Evoluţia spre o alianţă PSD – PNL – UDMR scoate la rampă o mulţime de frustrări şi frustraţi: USR căreia i s-a refuzat accesul din pricina imposibilităţii de a coopera, de a se adapta lucrului în echipă şi a răbufnirilor dezonorante asupra foştilor colegi de guvernare, a campaniei anti-Iohannis condusă din umbră de viitorul candidat prezidenţial, Dacian Cioloş. Apoi AUR care îşi vede periclitat viitorul politic în caz că alianţa va da rezultate, grupul lui Ludovic Orban, autoexclus de la masa negocierilor, plus o mulţime de lideri social-democraţi şi liberali care nu pot prinde un post ministeriabil în actuala configuraţie a echipei guvernamentale.

Tot de frustrare este vorba şi în cazul câtorva televiziuni, a moderatorilor şi a multor jurnalişti, comentatori, al câtorva ziare pe Net care rămân fără obiectul muncii: toată strădania lor de a promova numai una dintre cele două formaţiuni ale viitoarei alianţe se vede sortită eşecului, urmând ca restartul să scoată la iveală precum turnesolul adevărata lor faţă. Fireşte că, la fel ca întotdeauna, împricinaţii vor încerca să-şi justifice ticăloşia cu alte minciuni şi aruncarea vinei asupra altora.

Să nu vă închipuiţi cumva că vor face un pas în spate ori se vor retrage la vreo mănăstire să-şi ispăşească păcatele. N-au făcut-o niciodată decât împinşi pe scări, fie de către colegi, fie în urma pierderii voturilor. Fiindcă ridicolul şi ruşinea nu ucid, îi vom vedea la televizor mai departe cum îşi învaţă ei poporenii să fie drepţi şi cinstiţi. Ei care sunt unşi cu toate alifiile.

Dar un lucru să nu ne scape din vedere: să stăm cu ochii pe ei ca pe butelie: cele 30 de miliarde de euro trebuie să pună România pe harta Europei, nu să se strecoare în buzunarele celor ce le vor gestiona.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI