Buna noastră învăţătoare…

(in memoriam)

Am avut parte de mulţi oameni buni în viaţa mea, chiar din fragedă copilărie. Primii au fost bunii şi mult regretaţii mei părinţi. Iar după ei am avut parte chiar din primii ani de şcoală de o bună şi neuitată învăţătoare. Prima noastră învăţătoare, a doua mamă pentru fiecare dintre noi – dna Ecaterina Bogdaniuc. Anume ea a fost cea care în îndepărtatul an 1967 ne-a luat de mână şi ne-a condus în prima noastră clasă a unei clădiri vechi pe atunci, dar dragă sufletului nostru, a şcolii din Pătrăuţii de Jos.

 Dar iată că am primit, cu totul pe neaşteptate, vestea cea dureroasă, vestea cea mai straşnică, pe care nimeni şi niciodată nu o aşteaptă; dar ea vine totuşi, căci aşa e viaţa, dură, iar soarta de cele mai multe ori nemiloasă. Prima noastră învăţătoare a plecat pe neaşteptate pe un alt tărâm. Ne-a lăsat cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi, cu durere în suflet. Ecaterina Fiodorovna, aşa îi spuneam cu drag în anii de şcoală, iar după absolvirea ei şi îi vom spune mereu aşa, a plecat spre zările albastre.

Am iubit-o mult şi am stimat-o întotdeauna. Cum spuneam mai sus, era atât de bună cu noi, atentă, răbdătoare, binevoitoare. Ne-a învăţat nu numai să scriem şi să citim, să socotim, să desenăm, să recităm, să cântăm, să desenăm, dar ne-a altoit şi cinstea, omenia, bunătatea, înţelegerea, dreptatea, dragostea de muncă, viaţă, natură, baştină. Ne-a învăţat cum să fim prieteni, să fim sinceri, să fim buni, să ne respectăm părinţii şi profesorii, să ne iubim satul natal şi glia străbună. Aceste lucruri se învaţă de la părinţi şi de la prima învăţătoare, mai apoi se aprofundează şi se cimentează aceste noţiuni ale omeniei şi bunului simţ de la ceilalţi profesori. Noi am avut parte de asemenea profesori în viaţă. Prima a rămas neuitata noastră învăţătoare, doamna Ecaterina Bogdaniuc.

 N-am uitat de ea, cum nu uităm, de altfel, nici de alţi profesori, nici în anii următori, când am absolvit şcoala, când am plecat pe drumurile vieţii de sine stătătoare. Bunele ei sfaturi, poveţele înţelepte, sinceritatea, bunătatea, omenia ei, acele lecţii de viaţă care stau la baza formării unui copil încă din clasele primare le purtăm mereu în suflete, ne sunt călăuză în viaţă.

Mă stăruiam în fiecare an de ziua profesorilor să ajung la ea acasă, pentru a o felicita. Pentru a-i mulţumi pentru tot! Căci acolo unde am ajuns astăzi, ceea ce am obţinut se datorează bunilor şi neutaţilor mei părinţi, primei învăţătoare şi celorlalţi profesori ai mei. Iar reuşitele şi succesele foştilor mei colegi de clasă de asemenea. Întotdeauna o felicitam din partea mea, dar şi a foştilor mei colegi de clasă. Atunci, în şcoala primară, eram 31 de copii într-o clasă.

Am făcut acest lucru şi în acest an. Am fost în prima duminică a lui Brumărel, într-o zi însorită a acestei toamne blânde, la ea acasă şi am felicitat-o. S-a bucurat mult. Aşa cum se bucura ori de câte ori ne întâlneam fie la biserică, pe drum sau în altă parte. Am stat mult de vorbă, am depănat amintiri. De fiecare dată de ziua profesorilor, când veneam la ea, depănam amintiri frumoase. Despe clasa noastră, despre anii noştri de şcoală, despre colegi, profesori, viaţa şi soarta noastră, reuşitele noastre. A avut multe generaţii de elevi, dar noi am fost prima promoţie, după ce doamna Ecaterina Bogdaniuc s-a transferat cu serviciul la noi, la Pătrăuţii de Jos, mutându-se şi cu traiul aici. Este satul ei de baştină. Dar mai întâi a lucrat câţiva ani, după absolvirea şcolii pedagogice, la Cupca, satul vecin, de unde era soţul ei, regretatul profesor de matematică dl Constantin Bogdaniuc. Vorbeam şi despre Cupca, căci este satul unde eu îmi fac serviciul şi pe care dumneaei îl cunoştea bine, avea rude aici.

Nu odată am scris despre ea la ziar. Dacă am scris despre atâţia oameni, cum puteam să nu scriu şi despre prima mea învăţătoare? La întâlnirile cu absolvenţii, pe care le-am organizat cu foştii colegi şi profesori, era cea mai aşteptată. Începeam cu ea, cu prima învăţătoare, cu frumoasele amintiri din cea mai fericită perioadă a vieţii noastre – copilăria. Chiar şi în acest an de ziua profesorilor am vorbit despre o întâlnire ce o vom organiza pe viitor. Dar… de la ea va lipsi, de acum încolo, buna noastră, prima şi neuitata noastră învăţătoare Ecaterina Fiodorovna. Va veni în amintirile noastre din frumoşii ani de şcoală. O vom păstra în inimile noastre mereu.

Acum, foştii ei elevi, argintaţi şi ei la tâmple, mulţi deja bunici fiind, am venit mai întâi cu un coş mare de flori albe, ca şi sufletul ei curat şi sincer, am condus-o pe ultimul drum, să-i aducem un ultim omagiu şi să-i spunem că n-o vom uita nicicând.

Am condus-o mulţi oameni pe ultimul drum: rude, prieteni, cumătri, vecini, foşti colegi de clasă ai ei, foşti colegi de serviciu, foşti elevi, cunoscuţi… A fost o zi blândă şi însorită ca şi sufletul domniei sale. La biserică, preotul, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, protoiereul Dumitru Gavriloae, de asemenea a menţionat că şi lui i-a fost tot prima învăţătoare. La cimitir am vorbit cu lacrimi în ochi despre fosta noastră învăţătoare ca om, ca pedagog, consăteancă. Au mai vorbit frumos şi cu emoţii despre ea nepotul său din satul Cupca, directorul CIE n.2, dl Constantin Bogdaniuc, şi fosta colegă de clasă şi de serviciu, prietena ei, profesoara pensionară Viorica Piţu. A venit acum să îşi doarmă somnul de veci alături de soţul Constantin şi cumnata Elizaveta Bogdaniuc, toţi foşti pedagogi.

Drum lin spre stele, Buna noastră Învăţătoare! Ne vom aminti întotdeauna de dumneavoastră. Fie ca bunul Dumnezeu să aşeze sufletul dumneavoastră în împărăţia cerurilor. Să vă fie veşnică amintirea şi neuitate urmele pe pământ. Cât vom trăi, vă vom pomeni şi ne vom aminti de dumneavoastră.

 Din partea foştilor elevi semnează, cu multă durere în suflet, fosta dumneavoastră elevă

Prof. ELEONORA SCHIPOR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: