Proteste, în Europa împotriva noilor restricţii anticoronavirus

Cinci poliţişti olandezi răniţi

Cinci poliţişti au fost răniţi în cursul nopţii de sâmbătă în cadrul violenţelor care au însoţit pe alocuri protestele împotriva noilor restricţii anticoronavirus din regatul Ţărilor de Jos, relatează dpa. În mai multe oraşe olandeze au fost raportate perturbări cum ar fi mici incendii declanşate de artificii aruncate de protestatari sau distrugerea de semne de trafic. În cel puţin un caz o persoană a aruncat o piatră pe geamul unei ambulanţe care transporta un pacient.

Poliţia a anunţat pe Twitter că au fost operate şapte arestări. Agenţii au fost ajutaţi să „restaureze ordinea publică” de unităţi călare şi de câini poliţişti. Protestele pe alocuri violente au continuat în mai multe oraşe olandeze după ce vineri şi sâmbătă devreme s-au concentrat la Rotterdam, unde poliţia a tras asupra mulţimii şi patru oameni au fost duşi la spital cu răni provocate de gloanţe, notează dpa.

Noi ciocniri în Ţările de Jos după protestul împotriva restricţiilor anti-Covid-19

Sâmbătă seara, la Haga, au izbucnit ciocniri după o demonstraţie împotriva restricţiilor impuse în urma unui nou val al pandemiei de Covid-19, a doua zi după violenţele produse la Rotterdam, unde au fost arestate 51 de persoane iar alte două au fost rănite, transmite AFP.

Într-un cartier popular al oraşului în care se află sediul executivului, câteva sute de oameni au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au au incendiat biciclete. A avut loc cel puţin o arestare.

Ţările de Jos au reintrodus săptămâna trecută un lockdown parţial pentru a face faţă unui nou focar de cazuri de Covid-19, impunând o serie de restricţii sanitare ce afectează sectorul restaurantelor, care trebuie să închidă la ora 20:00.

Guvernul intenţionează acum să interzică accesul în anumite locuri pentru persoanele nevaccinate, inclusiv în baruri şi restaurante.

Peste 35.000 de persoane au participat la manifestaţia anti-Covid de la Viena

Peste 35.000 de manifestanţi – potrivit poliţiei – s-au adunat sâmbătă la Viena pentru a protesta împotriva măsurilor de carantină şi vaccinare obligatorie anunţate în ajun de către guvern în efortul de a limita extinderea pandemiei de Covid-19, relatează AFP. Mulţimea, reunită în centrul capitalei austriece, la doi paşi de fostul palat imperial din Hofburg, a agitat bannere denunţând „fascismul”, „tirania” şi „dictatura corona” sau spunând „Nu divizării societăţii!”.

Manifestaţia s-a desfăşurat supravegherea unor forţe sporite de poliţie care a reţinut zece persoane. În afară de câteva grenade fumigene şi doze aruncate, manifestaţia a decurs calm pe ansamblu. Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţi, în germană Freiheitliche Partei Österreichs), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit.

La o săptămână după ce au fost luat măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie.

De astăzi, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise.

În pofida reticenţelor iniţiale, guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Refractarii vor risca sancţiuni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: