Când nu laşi loc de „bună ziua“

Tocmai asta se întâmplă în politica românească acum: noul şi neexperimentatul partid USR, fost USR-PLUS, fost USB al lui Nicuşor Dan, a intrat într-o coaliţie de guvernare cu PNL şi UDMR, dar imediat a început să-şi atace colegii de guvern, ţinta preferată fiind liberalii, să-i batjocorească, să critice diferite neajunsuri care puteau fi rezolvate în şedinţe de coaliţie ori de guvern, comportându-se ca un inamic, un opozant sadea. Prim-ministrul a tolerat ceva vreme atacurile permanente ale lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, însă, la un moment dat, situaţia devenise prea de oaie, aşa că l-a demis. A urmat un scandal monstru cu ameninţări de ieşire de la guvernare, scandalul a trecut, dar necazurile de aceeaşi natură au continuat: erau mai mizerabile criticile, batjocura USR, coleg de alianţă, decât a PSD aflat în opoziţie.

Neobişnuiţi sau neînvăţaţi să lucreze în echipă, liderii USR, cărora li s-a adăugat între timp Dacian Cioloş, coborât din politica mare europeană, şi-au continuat iniţiativele lor solitare: mişto de liberali, atacuri la persoană, culminând cu atitudinea ministrului Justiţiei de a trece peste competenţele prim-ministrului şi ale preşedintelui, aşa că paharul se umpluse. Firesc, a urmat demiterea şi, în consecinţă, ocazia useriştilor de a-şi lua jucăriile şi a ieşi glorioşi de la o guvernare tratată ca un meci de cartier cu contre şi tălpi în afara regulamentului.

Necazul cel mare nu e neapărat plecarea de la Palatul Victoria, cât trădarea înţelegerilor la făurirea alianţei de dreapta. (Apropo de dreapta, a se observa că USR se comporta oportunist de dreapta în politica românească, dar de centru-stânga în Parlamentul European alături de La République en Marche, partidul lui Emmanuel Macron, reprezentat în PE de Dacian Cioloş.)

Nu s-au făcut publice decât parţial înţelegerile între PNL şi USR la alcătuirea coaliţiei, de aceea putem spune doar că orice coaliţie îşi desfăşoară activitatea conform unor reguli şi principii general valabile, însă, din cât se vede, nici principiile, nici regulile nu i-au împiedicat pe Stelian Ion, Vlad Voiculescu & co să iasă pe televiziuni şi pe Facebook cu acuzaţii grave la adresa colegilor, ceea ce nu se prea mai întâlnise la noi. Or, despre orice se putea vorbi numai de unitatea alianţei de de la Putere nu.

După spargerea coaliţiei de guvernare, atacurile la Cîţu şi liberali s-au înteţit, coordonate de astă dată de noul lider al USR, Dacian Cioloş, concomitent cu încercări firave din partea PNL şi a UDMR de refacere a fostei majorităţi, numai că nici vorbă de schimbare a comportamentului bizar al aliaţilor. În acest climat belicos, declaraţiile lui Cioloş că partidul său vrea la guvernare devin comice, pierzându-şi orice urmă de credibilitate: cum să te aliezi cu un partid căruia nu-i recunoşti liderul?

Ca urmare a activităţii critic-inamicale la adresa PNL, nimeni nu mai vrea să negocieze cu formaţiunea în cauză în afara fostului lider PNL, Ludovic Orban, interesat în revenirea pe cai mari după ce a pierdut alegerile la liberali. Ceea ce încurcă şi mai mult găsirea unei soluţii la criza politică.

USR a încercat prin moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern realizarea altei coaliţii de guvernare cu PSD, dar, ceea ce era de aşteptat, în afară de AUR, nimeni nu mai vrea să mai conlucreze cu USR. Adoptând ca şi AUR tactica lupului singuratic care atacă şi apoi fuge, ambele partide au devenit nefrecventabile, fiindu-le refuzate alierea cu alte formaţiuni.

Ca atare, PNL trebuie acum să facă proba maturităţii politice şi să se alieze cu Opoziţia (PSD), realizând o coaliţie aproape imposibilă, Dreapta – Stânga, după modelul german Angela Merkel, pentru a scoate ţara şi guvernarea din criza orgoliilor. Nici în Germania lucrurile n-au mers uşor, negocierile durând luni bune, dar rezultatele se văd: guvernul cancelarului Angela Merkel alcătuit din creştin-democraţi şi social-democraţi a făcut din Germania motorul Europei, principala economie şi poate constitui un model pentru România.

Proba maturităţii politice trebuie să o treacă şi PSD prin acceptarea unui guvern de criză cu componentă liberală, condamnat să reuşească. Altfel…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: