Antivirale de bazar şi antireacţie de dispensar

> Gheorghe Flutur cere o soluţie legală şi civilizată: „La Suceava găseşti la tarabă, la kilogram, medicamente. Noi trebuie să ne respectăm cetăţenii acestui judeţ”…

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut ieri responsabililor din cadrul celulei de criză care se ocupă de problematica legată de Covid în judeţ să găsească „soluţii legale şi civilizate” pentru procurarea de antivirale care acum se vând în bazarul din lunca Sucevei.

Situaţia a fost sesizată de consilierul judeţean PSD Gheorghe Iacob, care a spus că foarte mulţi cetăţeni afectaţi de Covid cumpără medicamente din bazar de la ucraineni „şi se tratează aşa cum se tratează”.

El a arătat că acest fenomen este „foarte curios şi foarte dubios” şi că, potrivit lui, trebuie ca cei care se tratează acasă să fie trataţi conform protocolului.

Gheorghe Iacob a solicitat găsirea unei soluţii, pentru că aceste persoane nu anunţă că sunt bolnave de Covid-19 şi că se poate scăpa fenomenul de sub control.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că există instituită o celulă de criză care analizează în fiecare dimineaţă diferite aspecte legate de gestionarea pandemiei, spunând că cere ca în şedinţa de vineri (astăzi) să fie discutată această situaţie. El a apreciat „că este ruşinos să te duci în bazar să cumperi antivirale”.

Gheorghe Flutur a spus că sucevenii trebuie să beneficieze de tratament contra Covid în timp util.

De după ureche, la după… medicii de familie

„Nu putem merge după ureche cu chestiunea asta. De aia poate unii vin foarte târziu la spital, cu forme foarte grave. Trebuie găsită o soluţie. Chiar dacă e pe piaţă (…), să vedem dacă e omologat sau nu e omologat” a spus Flutur.

Coordonatorul patologiei Covid-19 în judeţul Suceava, dr. Alexandru Calancea, a spus că „se cunoaşte această problemă”.

„Vreau să atrag atenţia că automedicaţia nu este acceptată de medici. De aceea trebuie să aibă (?! – n.n.) o supraveghere medicală. De aceea, de foarte multe ori automedicaţia poate face mai mult rău decât face acel medicament. Ştim aceste probleme, ne-am gândit şi singura soluţie este ca medicii de familie să se implice mult mai activ în tratarea pacienţilor pe care îi au în liste” a spus Calancea.

El a subliniat că, şi din acest motiv, vaccinarea trebuie să meargă către medicii de familie.

„Nu toţi pacienţii trebuie să rămână la domiciliu. De foarte multe ori, pacienţii cu forme asimptomatice sau uşoare care nu necesită urmărire în spital pot să rămână la domiciliu, dar ceilalţi trebuie să înţeleagă că spitalul este soluţia” a spus Calancea.

Consilierul judeţean PNL Rodica Andriescu, medic de familie, a spus că există protocoale „bine definite”, pe care medicii de familie le respectă.

Antivirale nu se găsesc în farmacii, doar în bazar

„Într-adevăr, antivirale nu se găsesc. Noi putem să le recomandăm pacienţilor din prima fază antivirale. Ar trebui ca aceste medicamente să se găsească în farmacii, şi nu în bazar. Recunoaştem că s-au folosit medicamente din bazar, s-au folosit la început chiar şi în spital” a spus Andriescu.

Ea a arătat că peste 90% dintre pacienţii infectaţi sună la medicul de familie.

„Nu cred că îşi permite un pacient să aibă simptome de Covid şi să nu sune la medicul lui de familie. Poate că cei care nu au medic de familie sau chiar sunt inconştienţi, dar majoritatea sună, iar medicul recomandă tratamentul conform protocolului pe care el îl poate recomanda” a spus Andriescu.

Medicamentele se găsesc la kilogram

Gheorghe Flutur a subliniat că el cere celulei de criză să găsească soluţii.

„La Suceava găseşti la tarabă, la kilogram, medicamente. Noi trebuie să ne respectăm cetăţenii acestui judeţ. Nu prin închidere, ci prin soluţii civilizate şi legale” a spus Flutur.

Consilierul Andriescu a arătat că medicamentul vândut în bazar a fost eficient, dar că trebuie să fie recunoscut oficial.

„De ce să nu recunoaştem? S-a dat, a fost eficient acest medicament, dar trebuie să fie recunoscut” a conchis Andriescu. (N.B.)

2 Comentarii

  1. Vorbe, vorbe goale. sa se gaseasca o solutie! Sa se aduca medicamente in spitale, farmacii astea sunt solutiile! Poate ar fi momentul sa se implice statul la acest capitol, oamenii sunt disperatratii! Si incearca sa se descurce singuri pentru a si salva poate viata!

  2. Harry Twatter says:

    Din nou oul, gaina si omleta. Cererea, ofeeta si tva-ul. Vastele perspective si ingustele posibilitati.
    Cu ce este diferit tratamentul covid cu antivirale din bazar de orice tratament naturist cu frunze de patlagina? Este dreptul omului de a incerca ce crede ca e bine pentru el.
    Legiuitorul adica dvs domnu parlamentar face legile in interesul cetateanului nu-i asa? Ce este de cautat atunci. Dave se vind in bazar este pentru ca e permis.
    Daca oamenii prefera sa cheltuie bani pentru antivirale in bazar in loc sa-si faca un vaccin gratuit poate problema este altundeva.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI