Războiul ticălos al dezinformării

Ticălos – adică mârşav, pe la spate, fără onoare, cinste şi demnitate. Toate statele vorbesc de prietenie, respect reciproc şi bună înţelegere, dar, pe ascuns, se pregătesc de lovitura fatală. Să fie clar: pacea a fost întotdeauna iluzorie, un deziderat, o simplă perioadă în care se pregăteşte o confruntare şi mai sângeroasă. Însă gloanţele, bombele ucid de zeci de ori mai puţine fiinţe nevinovate decât dezinformarea, războiul hibrid.

Ce este dezinformarea: „a informa greşit, în mod intenţionat, tendenţios; a induce în eroare” (DN), a transmite informaţii mincinoase, fake news-uri, scorneli narative spre a prosti lumea… folosindu-se mass-media, adică televiziuni, radio, presă, reţelele de socializare, mai ales FB. În războiul hibrid, dezinformarea precedă atacul armat asupra unei ţări, vezi Ucraina.

Campioană a dezinformărilor, Federaţia Rusă nu a renunţat niciodată la tendinţele imperiale, expansioniste, tratând Uniunea Europeană şi vecinii ca inamici, iar România, aflată în coasta ţarului Putin, e vizată încă de pe vremea testamentului lui Petru cel Mare, ca dovadă sutele de informaţii mincinoase lansate zi de zi de oricine precum Geopolitica.ru, Sputnik, Russia Today…

Ţările Baltice, Polonia, Cehia, Slovacia… au tras-o pe propria piele mulţi ani după revoluţiile din 1989 şi, mai vigilente, şi-au creat cu timpul imunitate la dezinformare, exercitând un control instituţionalizat asupra ticăloşiilor de acest tip. Nu au fost ocolite nici naţiuni puternice precum SUA, Anglia, Franţa, Germania, unde au fost destule dezinformări nu numai în campaniile electorale, iar Donald Trump le-a folosit pentru sine. Fără prea mare succes.

Cum ajunge dezinformarea din Sputnik în România? Prin intermediul idioţilor utili care preiau „ştirile” manipulatoare, campioane în acest sens fiind România TV a maestrului corupţiei, Sebastian Ghiţă, fugit din ţară şi adăpostit de serviciile secrete ruseşti în Serbia, Antenele şi jurnalele voiculesciene, Realitatea Plus, o serie de site-uri pe internet precum InPolitics, CorectNews, Curentul…, iar uneori şi cele plătite din bani publici. În virtutea dreptului la informare şi a libertăţii de opinie, multe şi mari figuri mediatice, moderatori, invitaţi, politicieni de la AUR în frunte cu Şoşoacă, activiştii năimiţi de diverse ascunzişuri politice… vin în direct cu ştirile false, înfiorându-ne ori făcându-se că le combat.

De aproape doi ani, tema predilectă le este Covid-19: cică elita mondială a creat virusul ca să mai scadă populaţia, că pământul nu o mai poate duce, e o gripă banală, statul răpeşte libertatea cetăţenilor injectându-le cipuri, îi obligă să poarte botniţă, iar doctorii omoară oameni la ATI arzându-i cu oxigen.

A doua temă e dedicată străinilor care au pus mâna pe scumpa ţărişoară, Iohannis, Clotilde Armand, Dominic Fritz, instrumente ale imperialiştilor pentru a „subjuga România”. Guvernul era „vai de mama lui” cu un puşcăriaş beţiv în frunte, care vinde ţara pe nimic şi ne îndatorează pe vecie…, iar UE ne-a făcut colonie şi criza, meteoriţii, cutremurele, războaiele ne vor veni de hac. Vom îngheţa în case şi vom muri de foame.

A treia temă e PNL, partidul de guvernământ şi „guvernul meu”, cu dictatorul, trădătorul, „prostul” Iohannis, promotorul jocului elitist de golf, ucigaşul românilor, calul troian al străinilor…, dezinformare prin care s-a reuşit destabilizarea liberalilor, divizarea, pierderea guvernării şi dezintegrarea sistemului de sănătate publică. Dezinformări preluate şi amplificate cu inconştienţă de partide anti-sistem ca AUR alături de un PSD ahtiat după voturi, chiar cu riscul nenorocirii pandemice.

România are legi adecvate, are instituţii specializate în combaterea dezinformării, are CNA care ar trebui să intervină împotriva atacurilor menite să slăbească unitatea poporului român şi sistemul naţional de apărare, dar aplicarea legilor întârzie, iar instituţiile statului par neputincioase, lipsite de voinţă pentru a curma destrăbălarea celor ce dezinformează populaţia. Din contra, breşa creată zilele acestea în instituţiile dirigente au amplificat tragic greutăţile guvernării, producând un val uriaş de decese din pricina pandemiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: