A mai plecat dintre noi un om de valoare: Ion Maftei

Îmi doream să ajung să mai scriu despre dânsul la desăvârşirea sculpturilor ce împodobesc aleea căreia i-aş zice „Ion Maftei” (poate că aşa va rămâne), începând cu statuia legendarului Niţucă Hălăuceanu ce se află pe strada din faţa Primăriei şi a Colegiului „Dragoş-Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

Ion Maftei n-a mai putut însă să aştepte, fiind răpus de o boală nemiloasă, poate, ca şi consecinţă a faptului că a înghiţit, cu toate măsurile de precauţie, praful de la sculpturile de piatră sau lemn pe care le-a realizat.

Ion Maftei era originar din Iaşi, dar noi l-am considerat întotdeauna printre oamenii de valoare ai Bucovinei, ai Câmpulungului, al cărui cetăţean a devenit împreună cu soţia sa, învăţătoarea Viorica Maftei, cu mulţi ani în urmă. A predat materii de specialitate la Frumosu, apoi în şcolile câmpulungene şi la Casa Pionierilor (Clubul Copiilor). Talentul, creaţiile lui Ion Maftei s-au afirmat nu numai în manifestările culturale locale, ci şi la nivel naţional sau internaţional, prin participarea la expoziţii şi tabere de creaţie din ţară, unde ne-a reprezentat, sau din străinătate: Franţa, Finlanda, Argentina şi altele, bucurându-se de apreciere deosebită şi unde se regăsesc creaţii ale sale.

Va rămâne în amintirea noastră ca un creator de valoare, dar şi ca un om de cultură remarcabil, intervenţiile sale pline de înţelepciune şi rostite cu mult duh la manifestările în care era nelipsit fiind de neuitat. A plecat dintre noi în plină putere creativă, lucrând la operele sale cât puterile i-au permis. Ar fi putut dărui Câmpulungului mai mult şi mai multe opere, dacă ar fi fost solicitat la timp…

Personal, îi sunt recunoscătoare şi pentru desenele sale de pe coperta a două dintre cărţile mele, „Şi printre noi sunt îngeri” şi „Amintiri cu oameni deosebiţi”.

Câmpulungenii şi-l vor aminti ca un bun concetăţean de-al lor, răsplătit cu titlul „Cetăţean de onoare”, numele său aflându-se la loc de cinste şi în „Enciclopedia Bucovinei”, modest, respectuos, prezent întotdeauna acolo unde era nevoie de el.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Suntem alături de soţia Viorica, de fiica Ioana, de toţi cei dragi şi apropiaţi ai săi în aceste momente de cumplită durere pentru pierderea unui asemenea om…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: