Reabilitarea, restaurarea şi consolidarea

Palatului Administrativ din Suceava va costa 15 milioane de euro 

> Lucrările ar urma să dureze 22 de luni şi să fie executate prin CNI

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, vineri, că a fost finalizată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul de investiţii intitulat „Consolidare, restaurare, reabilitare şi dotare Palat Administrativ”, urmând ca în prima şedinţă de consiliu judeţean documentaţia să fie supusă aprobării consilierilor judeţeni.

Gheorghe Flutur a spus că documentaţia a ţinut cont de faptul că Palatul Administrativ are o deosebită însemnătate din punct de vedere istoric şi arhitectural pentru judeţul Suceava, aceasta aflându-se pe Lista monumentelor istorice, sub denumirea „Clădirea Administrativă a oraşului, azi Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava”.

El a reamintit că, în vederea aducerii clădirii la starea iniţială, într-o primă etapă s-a întocmit o expertiză tehnică de către un expert tehnic atestat de Ministerul Culturii şi de MLPAT.

Conform documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, ce a avut la bază raportul de expertiză tehnică, sunt necesare lucrări de desfacere, pentru înlăturarea părţilor afectate, lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă la nivelul planşeelor din lemn, a peretelui fronton, a coşurilor de fum şi refacerea planşeului de lemn peste nivelul doi cu un planşeu din beton armat, de asemenea lucrări de refacere la nivelul acoperişului cu o şarpantă din structură metalică şi învelitoare din ţiglă ceramică, lucrări de finisaje interioare şi exterioare, refacerea tuturor instalaţiilor electrice de curenţi tari şi curenţi slabi, a tuturor instalaţiilor sanitare şi termice.

Sunt necesare şi lucrări de conservare şi restaurare ale componentelor artistice care fac parte din ansamblul clădirii.

„Având în vedere anvergura lucrărilor şi stringenţa refuncţionalizării clădirii Palatului Administrativ, în urma depunerii unei solicitări din partea judeţului Suceava prin Consiliul Judeţean Suceava, Compania Naţională de Investiţii (CNI) SA a inclus, în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor”, obiectivul de investiţii „Consolidare, restaurare, reabilitare şi dotare Palat Administrativ, judeţul Suceava”. În urma întocmirii documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii s-a estimat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesară suma de 73.295.827,33  lei fără TVA, din care valoarea construcţiilor – montaj este 52.430.503,82 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind din bugetul de stat prin Compania Naţională de Investiţii CNI SA, durata de proiectare şi execuţie fiind estimată la 22 luni” a spus Flutur.

El a menţionat că suprafaţa construită la sol este 1.868,84 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată, în total total de 7.234,62 mp.

„În cadrul valorii lucrărilor de construcţii-montaj, ponderea o reprezintă lucrările de arhitectură constând în desfaceri, demolări, învelitoare, finisaje interioare şi exterioare, restaurarea componentelor artistice” a menţionat Gheorghe Flutur.

Potrivit şefului administraţiei judeţene, ca anvergură, urmează apoi lucrările de instalaţii, ce cuprind desfaceri şi dezafectările celor existente şi realizarea instalaţiilor termice, sanitare, canalizare, instalaţii electrice curenţi tari, instalaţii de detecţie incendiu şi hidranţi interiori, instalaţia de paratrăsnet, instalaţii de voce, date şi control de acces, instalaţii de iluminat arhitectural. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Harry Twatter says:

    73.295.827,33 lei fără TVA, din care valoarea construcţiilor – montaj este 52.430.503,82 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind din bugetul de stat.
    De ce nu se finanteaza din banii de asigurare sau au platitorii de taxe de unde…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: