Retrospectiva săptămânii

Indicii ROBOR se apropie de 2,5%

Moneda naţională a avut un parcurs uşor apreciativ, netezit de înăsprirea politicii monetare a BNR, care a ridicat nivelul indicilor ROBOR.

Într-un interviu acordat unui cotidian financiar, Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, anticipează pentru noiembrie o majorare a dobânzii cheie a BNR de la 1,50% la 2%, aceasta urmând să urce anul viitor la 3%.

Pentru a grăbi majorarea dobânzilor, cu scopul de a încetini avansul luat de inflaţie, BNR a atras la începutul perioadei depozite în valoare de 1 miliard de lei, cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 1,50%/an, egală cu cea de politică monetară.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,29%, nou maxim al acestui an, faţă de 1,6% la începutul lui septembrie.

Indicele ROBOR la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a sărit de la 2,33%, la începutul săptămânii, la 2,41%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase nivel interbancar, a urcat de la 2,41 la 2,49%.

Creşterea dobânzilor a scumpit moneda naţională, ceea ce i-a asigurat o evoluţie calmă. Cursul euro a coborât de la 4,9490 la 4,9467 lei, la sfârşitul perioadei, când tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,944 – 4,95 lei, cu închiderea pieţei la 4,947 lei. Analiştii BCR estimează pentru finalul anului un curs de 4,98 lei/euro.

Vineri, Fitch a fost ultima mare agenţie de rating care a prezentat notele sale acordate României. Ea a menţinut un rating de „BBB-” pentru datoria guvernamentală pe termen lung în valută cu aceeaşi perspectiva negativă.

Recent, Moody’s a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale la „Baa3/P-3” şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă, în timp ce Standard&Poor’s a menţinut nota sa la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

Moneda unică a avut o tendinţă apreciativă, cotaţiile sale mişcându-se în culoarul 1,1571 – 1,1667 dolari, iar bursele americane s-au închis vineri la 1,1642 dolari. În piaţa locală, cursul monedei americane s-a mişcat între 4,2444 şi 4,2724 lei, cel de la sfârşitul intervalului fiind stabilit la 4,2501 lei.

Scăderea ritmului de creştere a economiei Chinei, care o afectează pe cea mondială, ritmul alert de majorare a inflaţiei la nivel global şi politicile monetare relaxate ale marilor bănci centrale au împins investitorii către plasamente cât mai sigure.

Moneda elveţiană este văzută drept un „refugiu” iar analiştii anticipează atingerea până la finalul anului a pragului de 1,05 franci/euro. Vineri, cotaţiile au scăzut până la 1,066 franci/euro, minim al acestui an, iar cursul a crescut în piaţa locală la 4,6354 lei.

Media lirei sterline a fluctuat între 4,8603 şi 4,8686 lei, cel de la finalul perioadei fiind stabilit la 4,8655 lei.

Revenirea unciei peste pragul de 1.800 dolari, cu un maxim de 1.812 dolari, a făcut ca preţul gramului de aur să crească de la 241,9692 la 244,9416 lei, la finalul perioadei.

Listarea la bursa din New York a primului fond bazat pe bitcoin „ProShares Bitcoin Strategy ETF”, care a atras în două zile un capital de 1 miliard de dolari, a împins cotaţiile monedei digitale la un nou record de aproape 67.000 dolari. Au urmat marcările de profit, iar bitcoin a scăzut la circa 60.000 dolari.

Analiza cuprinde perioada 18 – 22 octombrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: