Fantezie

ANTICARIATUL

Este acolo, în piaţa foarte mică a orăşelului de pe malul mării. E un anticariat care arată, pe o tablă, că are hărţi şi vederi vechi din oraş. Pe marginea uşii se află, agăţată, o cutie cu sticlă: o pană de scris cu peniţă ataşată.

Hărţile vechi nu sunt prea exacte; ici-colo apare o insulă despre care nu se ştie nimic, cu un nume care nu spune nimic nimănui. Pe un ţărm poate fi desenat un oraş; este, de fapt, un loc unde se opreau corăbiile pentru a se aproviziona cu apă. Asemenea hărţi te fac să visezi, să cauţi locuri şi aşezări inexistente. Insula este, poate, o greşeală, desenată din altă hartă sau cu o aşezare pusă nesigur.

Sunt şi vederi vechi, cu oameni şi case, cu automobile de epocă. Sub ochii tăi răsare un oraş care nu mai este. Unii colecţionari caută printre vederi ceva, din anii ’70 sau de la începutul secolului. Este o lume cu imagini, rare sau obişnuite, cu panorame sau colţuri de clădiri. Un casino vechi pare la fel, cu maşini, cu trecători într-o zi de plimbare.

În acel anticariat trăia trecutul oraşului – ilustrate vechi, hărţi tipărite sau desenate ale unor cartografi stângaci.

Este cel mai retras loc din piaţă, lumina coboară de pretutindeni, dar acolo pare a fi o umbră. Trecutul este acolo, un trecut din obiecte, vederi, hărţi ale coastei. Vânzătoarea pare a stăpâni partea cea mai ascunsă, mai retrasă a pieţei.

Anticariatul păstrează obiectele vechi, amintirile, clădirile de altădată, fotografii cu femei îmbrăcate demodat, imagini de vapoare. E un loc al orăşelului, lucrurile care au fost, memoria.

Am plecat din anticariat, ca din umbra caselor de odinioară.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: