Municipiul Suceava

Încă o rută alternativă: Zamca – Cernăuţi – Traian Vuia

 > Proiectul e propus să fie finanţat prin POR 2021-2027, alături de altele precum parcări supraterane şi subterane, pasaj subteran la bazar, un parc tehnologic şi un hub de afaceri

Primarul Ion Lungu a anunţat, miercuri, lista celor 20 de proiecte care ar putea fi finanţate prin POR 2021-2027.

El a spus că a participat la ADR Nord-Est la o întâlnire cu primarii de reşedinţe de judeţ din Regiunea Nord-Est pe tema accesării fondurilor europene prin POR în perioada 2021-2027, în cadrul căreia s-au purtat discuţii pe baza Sintezei POR Nord-Est transmise la Comisia Europeană în luna aprilie 2021, fiind în curs de elaborare documentaţia pentru un document-cadru de implementare a dezvoltării urbane.

Primarul a explicat că instrumentul de lucru cu care se va opera pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2021-2027 va fi „Dezvoltarea Urbană Integrată” (DUI) iar autorităţile locale (municipiile reşedinţă de judeţ) trebuie să realizeze Strategia de dezvoltare teritorială funcţională integrată (SFTFI), să stabilească portofoliul de proiecte şi să decidă lista de proiecte prioritare.

Municipalitatea suceveană are în lucru aceste documentaţii, fiind în faza de consultare publică la Strategia de dezvoltare integrată teritorială funcţională.

Pe baza simulărilor făcute pe principiul 35% sumă fixă şi 65% în funcţie de ponderea populaţiei, municipiul Suceava va avea alocată direct suma de aproximativ 65.000.000 de euro, aproape dublu faţă de exerciţiul financiar trecut, 2014-2020, respectiv 32.400.000 euro, şi de aproximativ de trei ori mai mare faţă de exerciţiul financiar 2007-2013, care a fost de 22.400.000 de euro.

Proiectele municipalităţii sucevene

Principalele proiecte pe care municipalitatea vrea să le depună sunt:

1) Autobuze electrice pentru transport mertropolitan;

2) Autobuze electrice pentru transportul elevi în municipiul Suceava;

3) Reabilitare pentru eficienţă energetică la şase şcoli gimnaziale din municipiu;

4) Construirea campusului II al Universităţii „Ştefan cel Mare”, la Moara;

5) Construirea grădiniţei cu program prelungit din cartierul Obcini;

6) Construirea grădiniţei cu program prelungit de la Şcoala Gimnazială Nr.1;

7) Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământ profesional şi tehnic la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”;

8) Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şcolare pentru învăţământ profesional şi tehnic la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”;

9) Construirea de săli de sport la Şcoala Gimnazială Nr.1 şi la Şcoala Gimnazială Nr.4;

10) Construirea de parcări supraterane şi subterane;

11) Pasaj subteran la bazar;

12) Rută alternativă Zamca – Cernăuţi – Traian Vuia;

13) Parc tehnologic de inovare (la Termica Suceava);

14) Hub de afaceri – la Uzina de apă Dragomirna;

15) Reabilitarea Curţii Domneşti;

16) Reabilitarea parcului Mărăşeşti;

17) Zona de agrement Şipote;

18) Zona de agrement Zamca;

19) Aqua park, în complexul sportiv;

20) Construirea de locuinţe sociale.

Primarul a arătat că, de asemenea, municipalitatea are pregătit un proiect de aproximativ 45.000.000 de euro pentru reabilitarea reţelelor termice pe Programul Operaţional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD).

„Sperăm să se semneze cât mai repede acordul-cadru pentru finanţare europeană la nivel naţional pentru perioada 2021-2027, pentru a demara efectiv aceste proiecte” a transmis Lungu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: