Guvernul Cioloş nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit

Guvernul Cioloş nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minim 234 de voturi.

184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloş, în timp ce 88 de deputaţi şi senatori au votat „pentru”.

Pentru învestitură numărul minim de voturi trebuia să fie 234.

Prima opţiune politică în acest moment, potrivit preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, este „resuscitarea” coaliţiei. Dacă nu se poate, soluţia e un guvern minoritar: „important e să nu rămâi baricadat în certitudinile tale, care până la urmă sunt valabile doar în cetatea ta”.

„E clar că acest guvern nu are cum să treacă, ştie şi dl Cioloş, ştie toată lumea” a spus în timpul dezbaterilor Marcel Ciolacu. Liderul PSD afirma că PSD nu poate accepta un ministru al Sănătăţii care „este părtaş la acest dezastru sanitar”. „Spectacolul politic sinistru trebuie să înceteze” spunea Ciolacu.

„Suntem în mijlocul furtunii şi nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili” a susţinut premierul desemnat, Dacian Cioloş, în timpul şedinţei în care urma să fie dat votul de învestitură. El a cerut „un vot pentru un guvern de criză”.

Dacian Cioloş: „Cîţu e non-soluţie”

 „Din acest moment mingea se întoarce în terenul preşedintelui Klaus Iohannis”, spune Dacian Cioloş, după ce i-a fost respins guvernul. Întrebat despre refacerea coaliţiei în jurul PNL, condus de Florin Cîţu, Cioloş spune: „Cîţu e non-soluţie”.

„Am fost astăzi în Parlament cu o propunere de soluţie la situaţia de criză în care ne aflăm. Am discutat şi parlamentarii au discutat despre soluţii, dar practic au respins singura soluţie pe care au avut-o pe masă. Pentru că exact cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluţii sunt cei care au prelungit situaţia de criză politică în care ne aflăm. Nu au făcut nicio propunere alternativă în urmă cu o săptămână, însă astăzi au vorbit din nou despre lipsa de soluţii şi despre faptul că noi am blocat găsirea unei soluţii” a declarat Cioloş, imediat de guvernul propus de el a picat la vot.

Întrebat despre refacerea coaliţiei în jurul PNL, condus de Florin Cîţu, Cioloş spune: „Cîţu e non-soluţie, a picat deja în Parlament”.

„Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis guvernul condus de el acasă. Cum pot să spui că asta e soluţia?” a adăugat liderul USR.

Formaţiunile parlamentare, convocate la noi consultări

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, astăzi, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier.

Consultările vor începe la ora 11,00, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloş. În consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin. 1 şi ale art. 103 alin. 1 din Constituţia României, preşedintele României convoacă consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, în data de 21 octombrie, începând cu ora 11,00” arată Administraţia Prezidenţială.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI