A fost sfinţit paraclisul închinat „Sf. Mc. Ioan Rusul” din Voitinel

Ziua de ieri, 17 octombrie 2021, a fost prilej de aleasă bucurie pentru comunitatea creştinilor ortodocşi din localitatea Voitinel, Protopopiatul Rădăuţi. Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit slujba de sfinţire a paraclisului care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Ioan Rusul. Ierarhul a fost întâmpinat cu mare bucurie de numeroşi credincioşi, cu pâine şi sare, potrivit tradiţiei, dar şi cu flori oferite de copii îmbrăcaţi în costume populare.

În continuare, a fost săvârşită slujba de sfinţire, lăcaşul de cult fiind înconjurat şi binecuvântat prin ungere cu untdelemn sfinţit şi prin stropire cu apă sfinţită.

În luna mai a acestui an, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi la iniţiativa credincioşilor din comunitate, a fost înfiinţată Parohia Voitinel II, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”. Cu această ocazie, Mănăstirea Moldoviţa, prin maica stareţă, stavrofora Benedicta Tatulici, a donat parohiei locul în care s-a construit în ultima lună paraclisul, până în acest moment slujbele fiind oficiate în aer liber.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul şi-a exprimat admiraţia pentru această lucrare a creştinilor din comuna Voitinel şi a rostit un cuvânt de folos pentru cei care au venit cu mare bucurie să participe la acest moment de sărbătoare. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că sfinţirea locaşului de cult se aseamănă cu sfinţirea sufletului fiecăruia la Taina Botezului, îndemnându-i pe cei prezenţi să păstreze curat acest locaş al inimii şi să Îl primească pe Dumnezeu cu cinste şi cu dragoste. „Binecuvântată lucrare s-a făcut, că n-am zidit noi numai o casă de zid. (…) De la Botez ne-a făcut Dumnezeu biserici prin Duhul cel Sfânt pe care L-am primit în Taina Mirungerii şi după Taina Sfântului Botez, noi am fost sfinţiţi să fim biserici, temple ale Dumnezeului celui Preaînalt. (…) Când am ieşit din cristelniţă şi după ce ne-am spălat, ne-am curăţat, am murit şi am înviat, am fost mirunşi. Toate simţurile noastre, toată fiinţa noastră să fie sfinţită şi noi înşine să devenim biserici ale lui Dumnezeu! Ce folos de o biserică de zid goală sau ce folos de o biserică de zid şi chiar cu oameni, dar în care Dumnezeu să nu-şi găsească locaş? Priveşte Dumnezeu spre noi, are unde intra? Sălăşluieşte cu drag şi în casa sufletului nostru? Găseşte acolo un templu, găseşte un loc unde să fie căutat, unde să fie chemat, unde să-I placă să stea? Părtăşie are lumina cu întunericul? Nu are. Are curăţia cu necurăţia? Nu are. Bunătatea, iubirea dumnezeiască are părtăşie cu răutatea, cu judecata, cu neiertarea? Nu are.”

Preasfinţia Sa a transmis şi gândul de binecuvântare şi felicitare din partea Înalt-preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să sprijine zidirea noii bisericii parohiale. „Vă transmit felicitările Înaltpreasfinţiei sale şi gândul de încurajare. Dacă într-o lună s-a făcut ceea ce se vede, în cel mult 2 ani avem aici biserică şi ne chemaţi la sfinţire. Deodată cu aceste bucurii şi cu aceste felicitări, mă rog lui Dumnezeu să vă ajute şi să ne ajute ca noi pe noi înşine să ne sfinţim, să ne dăruim lui Dumnezeu în biserici în care să-I placă să locuiască.”

Ca semn al recunoaşterii activităţii desfăşurate pe plan pastoral-misionar, părintele paroh Ionuţ Ciobanu a fost hirotesit în treapta de iconom stavrofor.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru preafericiţii şi pururea pomeniţii ctitori, donatori ai terenului pe care a fost construit lăcaşul de cult. (Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: