Un punct de vedere

Îngâmfare şi dispreţ

 Cu câţiva ani de zile în urmă mă obişnuisem – şi cred că nu eram singurul – să ascult cu plăcere în fiecare zi de duminică dimineaţa (orele 6 – 7), emisiunea postului Radio România „Iarba verde de acasă” a talentatului jurnalist Gheorghe Verman. Era, pe atunci, una dintre cele mai frumoase şi interesante emisiuni realizate în cadrul postului de radio amintit dar, care, întocmai ca şi altele, aidoma ei, a dispărut(?). Recursul la amintiri mă face a mă referi şi la o dezamăgire ce mi-a rămas în minte şi, care, astăzi, după câţiva ani buni, mă indignează până la revoltă, dat fiindcă sub forma altor variante şi cu alţi autori aceasta se repetă. Era în aprilie 2013. Invitatul emisiunii (pentru a doua sau a treia oară) era un profesor român (Bogdan Costea) ce-şi găsise norocul la Universitatea Lancaster din Marea Britanie. Aşadar, un român, astfel precum alţii, care s-a realizat în Occident, emigrând din România, unde-şi făcuse studiile liceale şi cele universitare. Şi a început dialogul… La întrebările decente, pline de bun-simţ şi respect ale realizatorului emisiunii, prof. Bogdan Costea, schimbat faţă de emisiunile precedente, a început cu o ploaie de reproşuri la adresa poporului român degenerate în insulte, acuzaţii tendenţioase şi ostentative, caracterizate prin dispreţ şi ură. Mă aşteptam la nişte răspunsuri înţelepte, la nivel academic, aşa cum îi stă bine unui profesor universitar, prin care, în scop constructiv, să critice, eventual, un guvern, un ministru, o formaţiune politică, dar nu un întreg popor după părerea domniei sale drept „inconştient, iresponsabil şi leneş”. Ascultându-l, era imposibil să nu încerci un sentiment de repulsie, de indignare. Însuşi realizatorul, parcă surprins de acuzele şi afirmaţiile calomnioase presărate de ură şi dispreţ ale invitatului, încerca un sentiment de jenă şi chiar ruşine, aşa după cum mi s-a părut firesc.

Invitatul pătruns de marea sa izbândă (reuşită) în mediul academic englez, lipsindu-i total modestia – această haină preţioasă care îmbracă spiritele de elită –, acuza învăţământul superior românesc de lenevie şi blazare, afirmând că poporului român îi lipseşte în totalitate atributul creativităţii, al inventivităţii, al inovaţiei tehnice şi tehnologice.

La întrebarea ce i s-a pus în legătură cu felul în care este văzută România, îngâmfatul invitat a afirmat că, în mediul în care-şi desfăşoară activitatea, nu se ştie nimic despre această ţară, care nu prezintă niciun interes şi despre care n-a auzit pe nimeni vorbind despre ea. Nimeni nu ne cunoaşte şi nici nu vrea să ne cunoască, după părerea domniei sale. Toate aceste afirmaţii n-ar fi fost făcute cu vreo undă de regret ci, aşa cum spuneam mai înainte, cu ură şi dispreţ, ca şi cum noi, românii, n-am fi decât un gunoi social al Europei, pe care o poluăm prin prezenţa noastră. Paharul indignării s-a umplut atunci când pretinsul mare savant – invitatul emisiunii dlui Verman – răspunzând la întrebarea de suflet dacă iarba verde de acasă nu-i provoacă nicio emoţie, a spus că această iarbă e bună şi utilă doar câinilor comunitari, pentru nevoi fiziologice.

Dânsul – invitatul emisiunii – vine în România doar o dată pe an spre a-şi vedea părinţii! Nu alte rude, nu tu colegi şi prieteni, nimic nu-l interesează şi emoţionează pe distinsul profesor britanizat! Şi, totuşi, ce-o fi avut în capul său marele Papă Ioan Paul al II-lea care, vizitându-ne ţara, a afirmat metaforic despre aceasta că este „Grădina Maicii Domnului”, iar prinţul englez Charles şi-a cumpărat domenii în România? Sintetizând cele spuse de acest „neromân” – „distinsul” domn profesor Costea –despre ţara în care s-a născut şi a mâncat o pâine, la emisiunea precizată, rezultă fără nicio tăgadă că acest pretins domn s-a autodescalificat totalmente, iar în comparaţie cu alţi mari români ce s-au realizat tot în străinătate (Henri Coandă, Traian Vuia, Gogu Constantinescu, George Emil Palade – laureat al premiului Nobel şi încă mulţi alţii), dumnealui nu ştiu dacă ne poate dovedi că are motivaţia de a-şi beşteli ţara ca nimeni altul.

Nu cunosc opera dlui Costea (dacă o are?) dar, după felul în care a vorbit, a făcut dovada că este repetent la istoria României, nu cunoaşte contribuţia României la tezaurul culturii, ştiinţei şi tehnicii mondiale şi, de aceea, personal îi contest dreptul de a face aprecieri pătimaşe şi otrăvite la adresa poporului român în mijlocul căruia s-a născut.

Nu ştiu dacă cineva a afirmat vreodată că naţiunea română ar fi genială, dar nici nu putem ignora faptul că acest popor, hăituit de istorie, a dat totuşi lumii atâtea minţi geniale despre care vorbeşte cu admiraţie unul dintre cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor, care a fost românul Henri Coandă. Afirmaţiile prof. Costea ni-l relevă ca pe un tip ce-şi dispreţuieşte şi reneagă propria-i origine, propriul neam şi ar fi curios de ştiut dacă acest îngâmfat ce-şi insultă şi blamează Ţara Mamă o fi român sau de o altă etnie. Aceasta, dat fiind că, până la vârsta înaintată pe care o am, încă n-am auzit pe cineva dintr-o altă ţară să-şi blameze patria aşa precum o face dl Costea. Dacă ar fi după mine, l-aş declara pe acest individ „persona non grata” şi i-aş interzice să mai calce pe pământul românesc, recomandându-i să-şi ia părinţii şi să plece cu ei acolo unde crede că şi-a găsit norocul, iar apoi să vină în România atunci când îl voi chema eu sau alţii care gândesc ca mine. Iar dacă se crede „mare”, aşa cum dă a se înţelege, să ne-o dovedească. Până atunci, personal, îl consider unul dintre ticăloşii neamului (căci, din păcate, nu este singurul) şi mi-i ruşine să accept, ca simplu cetăţean român, faptul că acest individ mi-a fost conaţional.

Fac parte din categoria celor ce nu mai pot accepta umilinţa, mâna întinsă cu căciula în mână în faţa celor ce ne jefuiesc ţara şi pretind că ne ajută. Dacă aceste rânduri din paginile acestui cotidian vor ajunge a fi citite şi de dl Costea sau, eventual, nu ştiu care fan al domniei sale, aştept replica şi, de ce nu, o acţiune juridică pentru calomnie. Personal, nu-i cer explicaţii şi niciun fel de scuze.

ROMULUS SFICHI 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: