Focar secundar de pestă porcină în Fălticeni

> Vectorul de transmitere este o rudă care a participat la pomana porcului sacrificat într-o gospodărie de la marginea municipiului, cea în care a fost declarat primul focar

 Infecţia cu virusul pestei porcine africane a fost confirmată într-o a doua gospodărie din municipiul Fălticeni.

Anunţul este făcut de dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, potrivit căruia sursa îmbolnăvirii este focarul principal, cel declarat anterior la marginea municipiului de pe Şomuz.

Aşa după cum am mai informat, proprietarul cu pricina sacrificase un porc bolnav, iar analizele făcute pe probele duse la laboratorul DSVSA au ieşit pozitive. În cel de-al doilea caz, vectorul de transmitere a fost o rudă de gradul întâi al gospodarului, care ar fi participat la tăierea animalului şi la „pomana porcului”.

„La 3-4 zile, am identificat un focar secundar, tot în Fălticeni, în apropiere, la o familie, rude de gradul întâi cu cei din gospodăria cu primul focar, care au făcut schimb de alimente. Se confirmă că totul se întâmplă ca la carte, aşa după cum am avertizat, aceste vizite, pomana porcului, din care se împarte cu alţii, favorizând extinderea bolii şi în alte gospodării” a precizat dr. Voloşeniuc.

Infectat a fost un singur porc, acesta fiind ucis şi trimis spre incinerare într-o unitate specializată.

Deoarece animalul era înregistrat sanitar veterinar, având crotaliu, iar medicii veterinari au fost anunţaţi la primele semne ale bolii, proprietarul urmează a fi despăgubit, conform legislaţiei.

Reamintim că, în zonă, DSVSA a dispus catagrafierea porcinele aflate în toate exploataţiile de pe o rază de 10 km faţă de primul focar de la marginea municipiului Fălticeni, crescătorilor recomandându-li-se să semnaleze orice suspiciune de îmbolnăvire.

„S-a demonstrat că factorul antropic este cel care a dus virusul dintr-o parte în alta, de aceea atragem atenţia crescătorilor să se dezinfecteze, să-şi schimbe hainele şi să-şi spele cizmele atunci când intră la porci, după ce au fost într-un mediu cu suspiciune de a fi contaminat” a subliniat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: