Cum omoară pandemia turismul românesc

România este pe lista roşie a pandemiei de Covid-19, iar turiştii străini care aveau de gând să vină în ţara noastră în această toamnă au anunţat că renunţă în favoarea unor destinaţii mai sigure şi mai cunoscute. Tour-operatorii dau vina pe noul val de Covid-19, dar şi pe nepăsarea guvernanţilor.

România îşi pierde şi bruma de turişti străini care o vizitau anual în faţa noului val Covid-19, dar mai ales din cauza nepăsării grave a celor care trebuiau să aibă grijă de turismul românesc, spun tour-operatorii.

Odată cu intrarea României pe lista roşie a incidenţei cazurilor de Covid-19 şi creşterea alarmantă a deceselor din cauza acestei boli, cei câţiva turişti străini care aveau de gând să vină în România în această toamnă au anunţat agenţiile de turism şi unităţile de cazare că renunţă la ţara noastră în favoarea unor destinaţii mai sigure şi mai cunoscute.

Lovitura este una extrem de dureroasă pentru tour-operatorii români de incoming, pentru unităţile de cazare şi de alimentaţie care se chinuie să supravieţuiască de la o zi la alta într-o industrie haotică, lipsită de reglementări sau de coordonare.

„Turismul în general, dar mai ales cel de incoming a devenit un sector al nimănui, ignorat cu totul de un guvern în care nu numai că nu mai există un minister care să-l coordoneze, dar, mai grav, nu mai există niciun departament, nicio direcţie sau măcar o persoană însărcinată oficial. Cu alte cuvinte, turismul românesc a decedat oficial. În condiţiile în care toate ţările europene au făcut din strategia de turism un instrument major de recuperare a pierderilor înregistrate în perioada pandemică, România nu are niciun plan minim, în ciuda apelurilor disperate venite din partea asociaţiilor şi profesioniştilor din domeniu. Site-ul oficial de prezentare, www.romania.travel este total nefuncţional pentru că nu a mai înnoit nimeni domeniul de internet! Ce să mai vorbim despre buget de promovare, program de marketing sau măcar o viziune pe termen scurt! După doi ani, 2020 şi 2021, în care participarea României la târgurile de turism a fost una anemică şi neînsemnată, din păcate, anul următor se anunţă ca unul în care ţara noastră va dispărea complet de pe harta turismului mondial. Pentru prima oară după anul 1980, destinaţia România lipseşte de la World Travel Market (Londra) – al doilea cel mai mare eveniment expoziţional de turism din lume. Incompetenţa, indolenţa şi nepăsarea celor care ne conduc au atins cote maxime”, spune Ovidiu Tudor, preşedinte Asociaţia Incoming România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: