Program de guvernare

USR propune un Pact naţional pentru vaccinare

> Alegeri locale pentru primari în două tururi şi Parlament cu 300 de aleşi – un alt punct al programului

USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, o serie de măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19.

„Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-news-urile – toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, se arată în documentul USR.

Pe termen scurt, USR are ca obiectiv reducerea transmiterii infecţiei cu SARS-CoV-2, scăderea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate şi severe de boală.

Se are în vedere urgentarea solicitării de ajutor extern prin Mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai.

Alegeri locale pentru primari în două tururi şi Parlament cu 300 de aleşi

De asemenea, USR propune, în programul de guvernare care va fi depus luni la Parlament, alegeri locale pentru primari în două tururi de scrutin.

Un punct al programului de guvernare se referă la reforma electorală, care vizează alegeri locale pentru primari în două tururi, creşterea numărului de parlamentari de Diaspora, pentru o reprezentare proporţională a cetăţenilor, precum şi implementarea prevederii adoptate prin referendum cu privire la limitarea numărului de parlamentari la 300.

USR mai propune dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil şi unitar în sectorul public – asigurarea unei politici de salarizare echitabile şi sustenabile din punct de vedere bugetar prin eliminarea discrepanţelor existente în prezent, restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum şi între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei.

Reducerea impozitării muncii prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”

Propunerea USR de program de guvernare include reducerea impozitării muncii prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”, fiind menţionat faptul că statul desfăşoară o politică antimuncă prin supraimpozitarea salariilor.

„Reducerea impozitării muncii prin aplicarea «Zero taxe pe salariul minim». Statul desfăşoară o politică antimuncă prin supraimpozitarea salariilor. Povara fiscală pe salariile mici este în România printre cele mai mari din Europa. De aceea, avem cea mai ridicată rată de sărăcie în muncă din toată Europa. Munca la negru sau la gri a prins o amploare semnificativă tocmai din cauza acestei politici greşite. Propunem implementarea programului de guvernare cu un sector-pilot în care să fie aplicat principiul zero taxe pe salariul minim”, se spune în document.

Termenul pentru implementarea aceste măsuri este ianuarie 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: