Pe fondul răspândirii SARS-CoV-2

Se reia plata indemnizaţiei sub formă de şomaj tehnic

> Aceasta este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat > Agenţii economici pot reduce timpul de muncă cu 80%, măsură cunoscută drept „kurzarbeit”

Aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 continuă, a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.

Astfel, potrivit unei informări a instituţiei, se reia plata indemnizaţiei sub formă de şomaj tehnic. De asemenea, este prelungită inclusiv aplicarea măsurii cunoscute sub numele „kurzarbeit”. Drept urmare, până pe 31 decembrie a.c., se va acorda sprijin financiar sub formă de şomaj tehnic, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111 din 2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. În consecinţă, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma nu va depăşi 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16 din 2021, cu modificările şi completările ulterioare. Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, dar pentru acest sprijin financiar nu se datorează contribuţie asigurătorie de muncă. Totodată, AJOFM Suceava informează că Legea nr. 58 din 2021 oferă agenţilor economici posibilitatea de a reduce cu 80% timpul de muncă lunar al angajaţilor pe perioada stării de urgenţă, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia. În cauză este acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, măsură cunoscută şi sub numele de „kurzarbeit”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: