Poveştile Tinovului de la Româneşti

„Poveştile spuse” de una dintre cele mai interesante arii protejate din Ţara Dornelor dar şi din România – „Tinovul de la Româneşti” a constituit provocarea elevilor „Micii cercetători” de la Şcoala Gimnazială Coşna, pentru descoperirea valorilor naturale din comunitate.

„În primul rând, trebuie să cunoşti ca să poţi proteja” a fost motto-ul proiectului, dar şi al elevilor care au participat în această vară la atelierele de ştiinţă.

 „Cum se dezvoltă un ecosistem de turbă?” Iată o întrebare la care câţiva copii din cadrul proiectul au aflat răspunsul, experimentând. Au folosit un borcan în care au pus o bucăţică de turbă şi au ales mai multe condiţii de viaţă: un borcan pus la lumină sau la întuneric, udat cu apă din tinov sau apă de fântână. O altă poveste a tinovului a fost dezvăluită prin determinarea proprietăţilor fizice şi chimice: „Apa din tinov nu este acidă” sau „turba nu absoarbe uleiul, ci doar apa” au fost răspunsurile lor. În micile lor cercetări au mai aflat de ce plantei carnivore Roua cerului îi plac insectele şi nu bucăţica de hărtie sau cât de important este muşchiul pentru viaţa tinovului.

La finalul proiectului, rezultatele şi observaţiile obţinute de „Micii cercetători” au fost dezvăluite colegilor în cadrul unei miniconferinţe online.

La sfârşitul proiectului, efortul elevilor, dar şi al profesorilor a fost apreciat cu diplome şi premii, iar şăpcuţa cu sigla tinovului oferită elevilor îi va face mândri că au pe raza lor o arie protejată recunoscută la nivel european – Situl Natura 2000 Tinovul de la Româneşti.

Cele două corpuri ale Sitului Natura 2000 ce cuprinde aria protejată Tinovul de la Româneşti sunt puse în valoare de două panouri format A0. Textul panourilor exemplifică atât un sumar al formării tinovului, cât şi o parte din flora cea mai importantă ce poate fi întâlnită aici. Imaginile surprinse din tinov cu muşchii de turbă, Roua cerului, Bumbăcăriţa, colorează întreaga poveste a tabloului, a adaptării plantelor într-un mediu care pare ostil vieţii, dar care fac parte dintr-un ecosistem perfect.

Proiectul «Poveştile Tinovului de la Româneşti» s-a desfăşurat în perioada mai – octombrie 2021, în parteneriat cu Fundaţia Speologică «Club Speo Bucovina» şi Şcoala Gimnazială Coşna. Proiectul a fost finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: