Mii de credincioşi au participat la slujba liturgică de hramul Cuvioasei Parascheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, şi un sobor de înalţi ierarhi au oficiat joi, la Iaşi, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva în prezenţa a mii de credincioşi veniţi în pelerinaj din ţară şi străinătate.

Ceremonialul religios a fost oficiat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La slujba liturgică au fost prezenţi şi Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Ignatie, Episcopul Huşilor, Lucian, Episcopul Caransebeşului, Antonie, Episcop de Bălţi, Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De la începutul pelerinajului, din dimineaţa zilei de 8 octombrie şi până la ora amiezii de ieri, la racla Sfintei s-au închinat aproximativ 70.000 de pelerini. În Curtea Mitropoliei erau aproximativ 5.000 de persoane, iar pe pietonalul din apropierea Catedralei Mitropolitane alte 2.700 de persoane ascultă slujba liturgică. Dintre acestea, 2.000 erau în zonele amenajate cu scaune, iar 700 în proximitate.

Pentru credincioşii care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii au oficiat slujba liturgică, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi în parcul din apropiere au fost amplasate cinci ecrane panoramice.

Anul acesta, pentru credincioşii care vin să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acestuia a fost adusă spre închinare racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Persoanele care se roagă la moaştele sfinţilor primesc din partea preoţilor flori şi busuioc.

Acesta este al doilea an consecutiv în care pelerinajul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva se desfăşoară la Iaşi în condiţii de pandemie. Singurele restricţii impuse au vizat purtarea măştii de protecţie sanitară şi distanţarea fizică. Cei care nu au avut măşti au primit de la voluntarii aflaţi în zonă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: