Ioan Balan se pronunţă pentru reducerea impozitării salariilor

> Atâta vreme cât salariaţii plătesc din venitul lor brut 41,5%, de ce ne mai punem întrebări că în România există muncă la negru, muncă la gri sau şomaj, atrage atenţia parlamentarul sucevean

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a pronunţat, într-o declaraţie politică în Parlament, pentru scăderea taxării veniturilor din salarii, dar şi pentru o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Ioan Balan a amintit că, în urmă cu 6 ani, Parlamentul României a reuşit să actualizeze cea mai mare parte a prevederilor fiscale, acestea fiind cuprinse într-un nou cod fiscal.

Atunci când există voinţă politică din toate partidele, românii au de câştigat

„Măsurile liberale cuprinse în această lege au ajutat România să înregistreze o creştere economică importantă chiar din anul următor, 2016, şi au determinat o dezvoltare importantă a antreprenorilor români. Chiar dacă cele mai multe dintre măsuri şi principii au fost avansate de parlamentarii PNL, trebuie spus că această lege a fost generată printr-un consens productiv între toate partidele politice parlamentare de la acea dată. Aşadar, putem să apreciem că atunci când există voinţă politică din toate partidele politice, România şi românii au de câştigat” a declarat parlamentarul liberal sucevean.

Potrivit acestuia, chiar dacă actualul cadru fiscal definit prin Legea nr. 227/2015 este unul „relativ bun”, s-au identificat în ultimii 5 ani mai multe aspecte care ar putea să fie ameliorate.

„Când spun acest lucru, mă gândesc înainte de toate la povara fiscală mult prea mare aplicată veniturilor din salarii. Atâta vreme cât salariaţii plătesc din venitul lor brut nu mai puţin de 41,5%, la care se adaugă şi contribuţia asiguratorie pentru muncă plătită de angajatori, oare de ce ne mai punem întrebări că în România există muncă la negru, muncă la gri sau şomaj? Poate că unii vor spune că şi în alte state din Uniunea Europeană munca este taxată aproape la fel, însă una este să impozitezi un salariu de 450 de euro în România, şi alta este să impozitezi un salariu de 3.000 de euro în Vestul continentului. Cum să compari angajatul român care rămâne cu 250 de euro în mână la sfârşit de lună, cu angajatul vest-european căruia îi rămân peste 1.500 de euro, preţurile de consum fiind comparabile” a spus Ioan Balan.

O problemă care trenează: evaziunea fiscală

El a apreciat că un alt aspect care ţine de cadrul fiscal naţional este cel privitor la evaziunea fiscală foarte mare în domeniul TVA, problemă care trenează de ani de zile şi la care pare că nu se găsesc soluţii.

„După aprecierile Comisiei Europene, bugetul de stat pierde anual peste 30% din această resursă, adică peste 30 miliarde de lei din TVA, fie pentru că legea permite evitarea sa, fie pentru că este neclară şi pot fi formulate interpretări. Guvernele PNL au luat unele măsuri în acest sens şi sper să îşi producă şi rezultatele aşteptate. Cert este că dacă pentru TVA am avea o colectare de 100%, ţara noastră şi-ar permite foarte uşor să diminueze alte impozite care apasă asupra populaţiei şi a antreprenorilor din ţara noastră” a spus deputatul PNL.

El a arătat că, nu în ultimul rând, rezolvarea unei probleme vechi legate de plata impozitului pe profit în România ar trebui să îşi găsească şi ea soluţia justă cât mai rapid.

„Am convingerea că partidele politice parlamentare vor găsi înţelepciunea şi maturitatea de a găsi consensul asupra unor teme majore pentru ţară, aşa cum este aceasta. O bună colectare a impozitelor, de la toţi, nu doar de la unii, ar putea asigura Guvernului resursele financiare pentru majorarea veniturilor populaţiei şi pentru investiţii publice de calitate. Îmi doresc ca în perioada următoare să văd acest gest de responsabilitate transpus în practică la nivelul Parlamentului României” a concluzionat deputatul Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: