Elevi militari în mobilitate Erasmus

După o perioadă în care au avut parte doar de întâlniri online cu colegii lor din şcolile partenere, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au participat la o mobilitate în Bulgaria. Timp de o săptămână, 5 elevi împreună cu două cadre didactice şi-au concentrat eforturile în vederea dezvoltării competenţelor-cheie şi a schimbului de bune practici, în cadrul proiectului „ERA+ Integrated Learning Challanges”, alături de elevi şi profesori din Spania, Grecia şi Slovacia.

Participanţii au fost întâmpinaţi la şcoala gazdă „Dimiter Popnikolov” din Sofia, conform obiceiurilor bulgăreşti, cu pâine tradiţională (pitka), sare şi miere. După ce s-au familiarizat cu şcoala, programul zilelor următoare a continuat cu o serie de prezentări şi workshop-uri pe diverse teme, printre care şi cunoaşterea datinilor şi a culturii naţionale. În următoarele zile petrecute în capitala Bulgariei, gazdele le-au pregătit elevilor militari vizite în locuri inedite. Printre cele mai reprezentative obiective vizitate în Sofia se numără: Catedrala Alexander Nevski, Biserica Sfântul Gheorghe, Biserica Sfintei Nedelya, Muzeul Etnografic, Galeria Naţională de Artă, Teatrul Naţional „Ivan Vasoz” şi Muzeul Naţional de Arheologie. Din spirit de camaraderie, elevii participanţi la activităţi au realizat un tur virtual ghidat pentru elevii din Germania care nu au fost prezenţi fizic.

Temele abordate în cadrul mobilităţii au vizat, în principal, tradiţiile care ajută la crearea conexiunilor între oameni din diferite culturi. În acest sens, unul dintre cele mai de succes ateliere a fost cel de dans popular. Elevii s-au lăsat purtaţi de ritmurile muzicii tradiţionale bulgăreşti şi, sub îndrumarea unui cadru didactic al şcolii gazdă, au învăţat paşi de dans specifici diferitelor zone ale ţării.

Ultima zi petrecută în capitala Bulgariei a însemnat o trecere în revistă a schimbului cultural şi a experienţelor noi împărtăşite de liceeni. Toţi elevii participanţi au învăţat să folosească platforma Google SitesTM, iar lucrarea a fost încărcată pe platforma Twinspace din cadrul proiectului Earasmus.

În Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” participarea la programe şi mobilităţi internaţionale a devenit tradiţie. În semn de recunoaştere a performanţelor obţinute în activitatea de cooperare europeană şi a contribuţiei aduse la dezvoltarea dimensiunii europene, colegiul a obţinut trei titluri consecutive de „Şcoală europeană”. Experienţele împărtăşite de elevi pe timpul mobilităţilor reprezintă un bun prilej de promovare şi dezvoltare a dimensiunii europene a educaţiei şi creează, totodată, un cadru propice de învăţare, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

GEORGIANA LUPU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI