Întâlnire transfrontalieră întru omagierea scriitorului Mircea Lutic

Şcoala Generală de gradele I-III Iordăneşti (regiunea Cernăuţi, Ucraina) a găzduit duminică, 10 octombrie a.c., a doua şedinţă a Cenaclului transfrontalier Cernăuţi – Suceava „Maşina cu Poeţi”, prima întâlnire nord-bucovineană din acest an. Din cauza restricţiilor impuse de situaţia pandemică la nivel global, numărul participanţilor a fost mai redus decât în alte dăţi, dar efervescenţa trăirilor şi ţinutei culturale a fost, ca de obicei la şedinţele cenaclului, la cote ridicate, spiritual şi cultural.

Oaspeţii au fost primiţi de directorul şcolii din Iordăneşti, prof. Vasile Ioneţ, primarul comunei Carapciu „pe Siret”, comună din care face parte satul Iordăneşti, dl Gheorghe Lutic, oficiile de gazdă fiind îndeplinite de scriitorul şi jurnalistul Nicolae Şapcă, membru al Cenaclului transfrontalier Cernăuţi – Suceava „Maşina cu Poeţi”.

Programul efectiv a început prin mesajul de bun venit adresat asistenţei de primarul Gheorghe Lutic, urmat de o reprezentaţie artistică, susţinută de elevii şcolii din Iordăneşti, grupaţi în formaţia vocală „Sonor M”, coordonată de dra Maria Niţu, şi grupul de dansuri „Codrii”, îndrumat de dna Zoe Lutic. Asistenţa tehnică a reprezentaţiei a fost asigurată de dna Vera Şapcă. Urmărindu-i pe copii, mici şi foarte mici, cântând, dansând şi recitind poezii în limba română, am avut un sentiment de pioasă înălţare, ştiind că tradiţiile ancestrale sunt duse mai de-parte de românii aflaţi sub o altă administraţie şi într-un alt stat, cu atât mai mult cu cât românii din ţara mamă se grăbesc să îmbrăţişeze şi să adopte, pe nemestecate chiar, tot ce vine din Occident.

Prin grija directorului şcolii, dl Vasile Ioneţ, care s-a erijat în ghid, participanţii la eveniment au făcut un tur al şcolii, care este cea mai nouă din regiunea Cernăuţi, fiind dată în folosinţă în 2018 şi unde învaţă peste 200 de copii. De asemenea, în şcoală este găzduit un muzeu al Casei Româneşti şi al Satului Bucovinean, înregistrat în oficiul muzeelor din Ucraina, care a fost pe podium la un concurs naţional din Ucraina în martie 2021, situându-se pe locul trei din 22 de instituţii participante.

Înainte de terminarea turului şi de desfăşurarea programului de cenaclu propriu-zis, lângă biblioteca Şcolii „Mircea Lutic”, care a fost inaugurată cu ocazia şedinţei Cenaclului transfrontalier Cernăuţi – Suceava „Maşina cu Poeţi”, participanţii au putut admira semivernisajul drei Vica Bojescu, care avea expuse lucrări alături de opere ale tatălui ei, Pavel Bojescu, şi ale bunicului micii artiste.

Şedinţa a început printr-un recital de versuri din regretatul Mircea Lutic, un intelectual de calibru şi un scriitor de vocaţie, prezentate publicului de eleve ale şcolii din Iordăneşti. Din partea preşedintelui Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), Alexandru Ovidiu Vintilă, subsemnatul a citit un mesaj adresat participanţilor la cenaclu şi a fost elogiat poetul, scriitorul şi traducătorul Mircea Lutic. „Una peste alta, Mircea Lutic a fost un scriitor major, cu o operă complexă; prin poezia sa, dar şi prin traducerile cu care s-a nevoit, autorul nu face altceva decât să se exprime pe sine. Opera sa este în acelaşi timp mărturisire, dar şi mărturie” a spus, la finalul mesajului său, preşedintele SSB, Alexandru Ovidiu Vintilă. Despre personalitatea, opera şi impactul acestui „Făt-logofăt al literaţilor cernăuţeni”, cum l-a numit istoricul şi criticul literar Ştefan Hostiuc pe cel care a fost Mircea Lutic, au mai vorbit academicianul Vasile Tărâţeanu, scriitorul Vasile Bâcu, scriitorul Ciprian Bojescu, Ioan Abutnăriţei, scriitorul şi jurnalistul Nicolae Şapcă, Aurel Saviuc (fost primar al comunei Iordăneşti), jurnalistul Vitalie Zâgrea ş.a.

Scriitorul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, a oferit diplome de recunoştinţă pentru activitate culturală dlui prof. Vasile Ioneţ, primarului Gheorghe Lutic şi bibliotecarei Ana-Maria Malaicu; de asemenea, a făcut şi o donaţie de carte. Donaţii de cărţi pentru biblioteca Şcolii „Mircea Lutic” Iordăneşti au fost mai fost făcute şi de alţi participanţi. Din creaţii personale, au prezentat lucrări Paraschiva Abutnăriţei, Vasile Tărâţeanu, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Bodnariuc şi George Sauciuc.

Şedinţa din Iordăneşti a Cenaclului transfrontalier Cernăuţi –Suceava „Maşina cu Poeţi” a fost moderată de Nicolae Şapcă, Vasile Tărâţeanu şi subsemnatul.

GEORGE SAUCIUC

Foto: VITALIE ZÂGREA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: