Un început

 Motto:

Dacă vrei să-mi intri-n suflet,

Calcă-ncet, tăcut, sfios,

Că-i altar de dor şi cântec,

Templu sfânt pentru frumos.

Dacă vei cerca să intri

În a inimii cămară,

Gânduri negre şi bocancii

Eu te rog să-i laşi afară!

(Gheorghe Sahlean)

Despre Gheorghe Sahlean nu am de spus nimic, pentru că nu l-am cunoscut personal. Despre scrisul lui, o să vă daţi cu părerea dumneavoastră, dacă veţi citi poeziile sale din volumul intitulat „Flori de trandafir sălbatic”, Câmpulung Moldovenesc, 2021.

Despre Gheorghe Sahlean cred că mai sunt mulţi din Frasin care l-au cunoscut şi preţuit, dar, furaţi de valurile vieţii, n-au mai avut timp să lase mărturii scrise despre el: ca om, ca rudă, ca prieten, ca gospodar, ca poet, ca sculptor, ca ţăran, ca muncitor şi meseriaş, ca patriot, ca luptător…

Pe scurt, am ajuns în posesia a trei caiete cu poezii ale bardului popular din Frasin, care mi-au fost dăruite de profesorul Dumitru Mihalaş care, la rândul lui, le-a primit de la autor, cu care se cunoştea bine. Şi i le-a dat cu speranţa că vor vedea cândva lumina ti-parului prin intermediul său. Din câte ştiu, mai sunt multe caiete rămase de la Gheorghe Sahlean, care, dacă nu vor fi puse în valoare, vor muri odată cu creatorul lor.

De aceea, am hotărât să scot la lumină câteva din poeziile sale însă, ca pe mulţi alţi creatori, m-a împiedicat un singur lucru, banii. Atunci am pus pe Facebook câteva din poeziile sale, iar scriitorul din Câmpulung Moldovenesc Constantin Tiron –  şi datorită faptului că l-a cunoscut personal –  s-a oferit să editeze şi să publice materialul trimis de mine.

Acest Mecena, respectiv maestrul Constantin Tiron, prin gestul său, nu-l lasă uitării definitive pe creatorul popular Gheorghe Sahlean; e ca şi cum s-ar naşte a doua oară.

Vreau să mulţumesc poetei Mihaela Drelciuc Nistor, profesoară de engleză, care ne-a oferit câteva date despre creatorul popular Gheorghe Sahlean, prin intermediul fostei eleve de clasa a XII-a D Raluca Hanuseac.

În câteva rânduri voi da două citate din Gheorghe Sahlean, care îşi motivează dragostea de poezie astfel:

„Cine e vinovat că inima mea cântă de mic copil? Cei care mi-au cântat, mă trag din ei. Cei care cântă, mă duc de subţiori şi cei care vor să-mi cânte mă împing de la spate la braţ cu «Mioriţa» şi «Meşterul Manole»”.

Despre poezia populară, marea lui iubire, Gheorghe Sahlean mărturisea:

„Opinii despre destinul scrisului ţărănesc nu pot face. Pentru aşa meserie sunt doctorii critici. Eu sunt mărunt faţă de dânşii. Confraţii, cum au să-şi aştearnă, aşa o să doarmă, vorba proverbului. De vor scrie bine, vor fi ţinuţi minte, pomeniţi de oamenii plaiurilor unde vieţuiesc, de vor scrie rău, doamna vreme va şterge numele lor din catalogul literar. Subiecte de poezie se întâlnesc la tot pasul, pentru că ţara e nespus de frumoasă şi nu încape toată în poezie oricât ne-am strădui să creăm cântece pe măsura ei, ţara are mii de feţe şi mereu scapă câte ceva. Nu-l putem înghesui nici pe MĂRIA SA POPORUL. Sunt milioane de Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene. Pe toţi să-i cântăm, pentru că merită să fie cântaţi. Ei ne sunt judecătorii, fără părtinire”.

Un condeier înţelept, cu vocaţia exigenţei

Un poet al vremii şi un „îndrumător” al creaţiei populare la nivel naţional, din acele timpuri, Ion Meiţoiu, scria despre Gheorghe Sahlean: „Acest înţelept condeier are vocaţia exigenţei. Scrisul său stă adesea sub semnul tradiţiei şi peisajului policrom al Ţării de Sus pe care o evocă febril în poeziile sale. A înţelege această poezie populară şi a pătrunde în semnificaţiile ei de adâncime înseamnă să ai o pregătire sufletească deosebită, respectiv o identitate de suflet în lumea ţărănească care are în ea puterile eternităţii. Poeţii ţărani sunt mesagerii spirituali ai locului natal. Poezia lor poartă pecetea originalităţii şi în aceasta constă măreţia ei”.

Poeziile lui Gheorghe Sahlean au apărut în mai multe ziare locale şi naţionale ale vremii; de asemenea, autorul a participat la emisiuni ale radiodifuziunii.

S-a născut la 5 mai 1929, în Frasin, iar despre crezul şi munca lui mărturiseşte: „Eu nu am decât bruma de învăţătură a celor 7 clase şi ceea ce am putut aduna şi citi din cărţile citite şi culese cu ochii minţii de la oameni, după datini şi obiceiuri, ori legi nescrise. Pâinea mi-am câştigat-o muncind din greu cu braţele, iar meseria artistică nimeni nu m-a obligat s-o îmbrăţişez. Şi nu m-am apucat numai şi numai de poezie, ci şi de pictură şi sculptură, am mai scris versuri şi cu dalta şi cu pensula, prea mult m-am întins, m-am gândit că viaţa e prea scurtă. Am fost pus în faţa publicului, uneori având succes, alteori eşecuri, din care am tras învăţăminte necesare creatorului de frumos, adică să fie ceva care să placă oamenilor”.

A plecat spre cele veşnice în anul 1989.

Edităm această carte cu gândul că va fi primul pas spre recunoaşterea postumă a unui creator popular de valoare din ţara noastră. Ba mai mult, cred că, citindu-i versurile, cineva din frăsineni va încerca să-i facă o casă memorială. Din câte am înţeles încă mai există prin Frasin şi prin alte locuri tablouri, sculpturi şi manuscrise ale acestui creator deosebit. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom contribui şi noi, donând cu drag cele trei manuscrise pe care le avem. Şi mai cred că vor mai apărea şi alte cărţi izvorâte din manuscrisele lui Gheorghe Sahlean.

Gestul omului de cultură Constantin Tiron, cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc, maestru în ale scrisului şi ale rostirii artistice, câştigător a sute de premii de interpretare şi literare, al omului care la 1 martie a iniţiat Concursul de interpretare pentru copii „Ion Creangă” şi care prin revista „Însemnări bucovinene”, al cărei redactor este, a instituit premiul „Ion Creangă” este, fără îndoială, pe măsura sa de Om, de scriitor, de interpret, cu dragoste şi empatie pentru semenii săi, care au încercat şi au reuşit să facă ceva în acest sector: Cultura poporului român.

Sperăm că şi concetăţenii lui Gheorghe Sahlean să vă mulţumească pe măsură şi să continue ceea ce aţi început domnia voastră cu o biografie şi poezii rămase în alte manuscrise.

Drum bun cărţii şi recunoaşterii meritelor rapsodului popular Gheorghe Sahlean!

GHEORGHE SOLCAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: