Încă o procesiune cu moaştele Sf. Ioan cel Nou pe străzile Sucevei

> Icoana şi racla au fost însoţite de Ion Lungu, care spunea că după procesiunea din primăvară a scăzut numărul cazurilor de Covid-19

Icoana şi racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost purtate, duminică după-amiaza, în procesiune, pe străzile municipiului Suceava.

La procesiune au participat PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, de un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, condus de stareţul arhimandrit Serafim Grigoraş, împreună cu protoiereii protopopiatelor Suceava I şi II şi cu Ion Lungu, primarul oraşului, care au însoţit racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea unei slujbe speciale în Biserica „Sfântul Gheorghe”, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum şi pentru toţi cei aflaţi în slujba aproapelui.

Procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou s-a îndreptat, apoi, către bisericile municipiului, după cum urmează: Biserica „Sfânta Înviere”, Biserica Domniţelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuţi, Biserica „Sfântul Andrei”, Mănăstirea Teodoreni, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Sfântul Gheorghe” – gară, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Catedrala „Naşterea Domnului”, Biserica „Sfânta Cruce”.

Icoana şi racla cu moaştele Sfântului au ajuns şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”, la Spitalul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Mucenic Zenovie Doctorul” şi la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, locuri în care ierarhul, alături de soborul însoţitor, a înălţat rugăciuni pentru însănătoşirea celor aflaţi pe patul durerii, pentru cei cuprinşi de boală şi de neputinţe trupeşti şi sufleteşti, ca şi pentru cei care se ostenesc în îngrijirea şi alinarea acestora.

La final, racla cu moaştele Sfântului ocrotitor al Sucevei a fost aşezată în Catedrala Arhiepiscopală, iar PS Damaschin Dorneanul le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a procesiunii, subliniind că ajutorul Sfântului Ioan a fost simţit de credincioşi şi de cadrele medicale la fiecare procesiune organizată în ultimul an.

 „A fost o rugăciune pedestră, o deplasare în duh de rugăciune şi ne rugăm lui Dumnezeu să primească această jertfă şi să ne trimită de Sus mângâiere, vindecare şi izbăvire. Se cuvine să mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calnic, care a binecuvântat dintru început să se împlinească acest eveniment; chiar mai mult, ne-a încurajat să continuăm această procesiune şi în alte zone ale judeţului. Înaltpreasfinţia Sa, încă de anul trecut a răspuns imediat atunci când a primit solicitări, cerinţe din partea oamenilor credincioşi, din partea cadrelor medicale care au dorit şi au simţit prezenţa Sfântului la unităţile medicale din municipiu şi nu numai, pentru că au văzut în prezenţa Sfântului Ioan un sprijin pentru lucrarea deosebit de grea pe care cadrele medicale o desfăşoară în această perioadă de pandemie” a spus PS Damaschin.

Episcopul vicar a mulţumit şi autorităţilor locale, în special primarului Ion Lungu, dar şi tuturor factorilor de decizie implicaţi în realizarea acestei procesiuni, „ceea ce arată că Suceava are oameni vrednici, care ştiu că doar împreună se poate răzbi prin această perioadă mai dificilă”.

Reamintim că în luna iunie primarul Ion Lungu declara că numărul cazurilor de Covid-19 din municipiul Suceava scăzuse şi ca urmare a procesiunii cu moaştele Sf. Ioan cel Nou din primăvară.

„Ne-a păzit Dumnezeu aici, în Suceava. Am simţit acest lucru încă din primăvară când s-a ieşit cu Sfântul pe străzi. Am avut o procesiune şi pentru această pandemie. Vin oameni la mine şi îmi spun: «Ştiţi domnule,  primar, eram la spital. Când a ajuns Sfântul în curtea spitalului am simţit că am prins puteri. M-am însănătoşit». Toate au contribuit într-un fel sau altul. Mulţumim lui Dumnezeu că astăzi suntem într-o stare de normalitate în Suceava, dar lucrurile se pot întoarce oricând” a spus Lungu.

Întrebat dacă incidenţa cazurilor a scăzut ca urmare a procesiunii cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, el a răspuns: „Şi de asta. Eu sunt un om credincios. Cred în Dumnezeu. Dumnezeu lucrează prin oameni”. (N.B.; Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor)

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Asa deci. Suceava a rezolvat problema infectarilor.
    Multi se roaga pentru sanatate si peosperitate, prea putini pentru minte. Dar cu un primar vrednic, baiat de-a Vrincioaiei in cortegiu nu vad cum nu o sa scada infectarile.
    Poate daca ar lega racla de un autobuz TPL s-o tiriie prin tot orasul ar fi mai eficient…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI