Se schimbă regulile

În unele cazuri, doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară

 Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 anunţă că doza 3 a vaccinului a fost inclusă în schema primară. Altfel spus, anumite categorii de pacienţi vor şti încă de la prima doză când vor primi dozele 2 şi 3.

Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty (Pfizer) şi Spikevax (Moderna) constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Totuşi, miercuri, specialiştii au decis că doza 3 poate fi inclusă, în unele cazuri, în schema de vaccinare primară.

Astfel, EMA a autorizat administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puţin 28 de zile după doza 2. Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2”, au anunţat reprezentanţii CNCAV.

Condiţiile de administrare a dozei 3 sunt următoarele: în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minimum 28 de zile şi până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

În cazul vaccinului Pfizer, schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

La persoanele vaccinate cu Moderna schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pe lista cu persoane considerate „sever imunocompromise” sunt pacienţi oncologici, post-transplant şi cu imunodeficienţe severe cauzate de imunodeficienţe primare, congenitale şi dobândite, precizează CNCAV.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: