Dacian Cioloş, desemnat candidat la funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl desemneze pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş.

Iohannis a spus că la consultările de luni cu partidele politice a reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate „indiferent cine guvernează”.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că, în discuţiile cu partidele şi formaţiunile parlamentare, a reiterat importanţa gestionării situaţiei pandemice şi a creşterii preţurilor la energie, a PNRR şi a pregătirilor pentru iarnă, „indiferent cine guvernează”.

Dacian Cioloş a fost propunerea USR, care a mers, luni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

USR a susţinut că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliţie.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Naţional a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloş, şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu: Când vom avea majoritatea, vom avansa şi propunerea de premier

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, că liberalii nu au avansat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis o propunere de premier.

„Astăzi (ieri – n.red.), la consultările de la Cotroceni, PNL a prezentat mandatul pe care l-am spus foarte clar că, în acest moment, nu avem o majoritate şi atunci, nu am avansat o propunere premier. I-am spus domnului preşedinte că săptămâna trecută în Parlamentul României s-a conturat şi s-a votat şi este clar o majoritate între USR, AUR şi PSD. Este o majoritate votată, nu pe declaraţii, pe alte lucruri şi aceea este majoritatea la care ne uităm cu toţii”, a afirmat Cîţu, la sediul central al PNL.

El a dat asigurări că Guvernul îşi va face în continuare datoria.

El a fost întrebat dacă ar accepta o guvernare alături de USR cu Dacian Cioloş premier.

„PNL are o decizie BEx foarte clară care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva PNL, nu putem să mergem la guvernare cu USR. În acelaşi timp, PNL este responsabil. Atunci când vom avea majoritate, vom da şi premierul şi vom merge mai departe”, a răspuns preşedintele PNL.

Cîţu a subliniat că nu doreşte să dezvăluie strategiile PNL.

„Fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar”

Partidul Social Democrat a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, luni, la consultările de la Cotroceni, că fără o majoritate consistentă în Parlament „nu se poate vorbi de un guvern minoritar”, a afirmat liderul partidului, Marcel Ciolacu, care a adăugat că din punctul de vedere al social-democraţilor „se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate”.

„Am fost astăzi la Cotroceni şi am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el al oricărei formaţiuni politice”, a declarat Marcel Ciolacu, după consultările cu şeful statului.

El a punctat că România se află într-o criză socială, economică şi într-o criză sanitară profundă.

„Fără o majoritate consistentă, România nu poate să depăşească această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”, a afirmat Ciolacu.

UDMR a propus un guvern cu premier Kelemen Hunor

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România i-a propus, luni, preşedintelui Klaus Iohannis un guvern cu premier Kelemen Hunor, timp de 6 luni. Kelemen Hunor a spus că în 6 luni de zile se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, însă România trebuie să treacă peste iarna grea.

Kelemen Hunor a spus, după ce a ieşit de la consultările de la Cotroceni, că România este într-o situaţie dificilă, iar propunerea UDMR are legătură cu asumarea.

O soluţie pentru terminarea crizei politice ar putea fi un guvern de 6 luni, sub conducerea UDMR, cu Kelemen Hunor premier.

Preşedintele UDMR este de părere că în 6 luni se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, dar acum este necesar ca România să treacă peste perioada grea în care se găseşte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: