Cu prostul nu mergi la câştig

În majoritatea cărţilor de proverbe şi zicători, proştii şi prostia ocupă un loc de frunte. Am ales o arhicunoscută zicătoare pentru titlu, dar necazul începe odată cu întrebările: cine şi câţi sunt proştii? Cum îi identificăm? Şi o mărturisire de principiu: nu ştiu să mă fi considerat vreodată deştept şi nu mi-e ruşine să întreb, să caut prin cărţi lucruri pe care nu le ştiu ori le uit, însă discuţia de faţă merită dusă la capăt, subiectul prostiei fiind copleşitor în spaţiul public.

Ca dascăl cu 50 de ani de experienţă, crezul era simplu: nu există elevi proşti, iar educatorul de vocaţie are menirea nobilă să descopere calităţile şi competenţele fiecărui copil, iar apoi să le dezvolte. Unii evoluează spre ştiinţe, alţii spre arte, iar restul spre tehnică şi meserii, de aceea diferenţierile pe această bază sunt contraproductive. La fel stau lucrurile şi în societate, dar categorisirile sunt jignitoare, unele injurioase. A nu se confunda coeficientul de inteligenţă (IQ) cu prostia, în plus, din discuţia de faţă vor lipsi termeni precum handicap(at), redus mintal, tabula rasa, dizabilităţi psihice, prost-grămadă… de care fac uz „deştepţii naţiei”.

Cred că începutul l-a făcut CTP: „Iisus a spus să fim buni, nu proşti.” „Nu o să-i numesc proşti, ci inteligenţi asimptomatici.” (pe cei ce au ieşit în faţa Guvernului la proteste antimască şi antivaccin). În mare, „proşti”, „prostie” (a unora) se referă la cetăţenii care nu cred sau nu au înţeles că masca, distanţarea fizică, vaccinarea sunt pentru a le proteja viaţa, a lor şi a familiei, a celor cu care intră în contact, din care pricină în România numărul deceselor de Covid este de zeci de ori mai mare decât în ţările unde nu se glumeşte cu respectul faţă de lege, cu şcoala, cu educaţia, iar numărul analfabeţilor funcţional este în limite normale, nu peste 40% ca la noi.

Din păcate, climatul politic şi mediatic românesc colcăie de inşi aroganţi, lipsiţi de bună-creştere care-i consideră pe ceilalţi proşti, de la preşedinte la  consilierul local, de la preşedintele Academiei la ultimul educator. E plină scena politică de măgari, boi, vaci, porci, scroafe, oi, maimuţe (curentate), elefanţi şi restul… proşti. Nu ştim în ce bază au fost evaluaţi şi ne îndoim cu toată convingerea de calităţile lor de evaluatori. Comportamentul acestora seamănă cu al leliţelor bârfitoare, al ţaţelor pe marginea şanţului. În loc să fie la prăşit, bat meliţa de dimineaţă până seara probozindu-i pe alţii.

Nenorocirea provocată de cei ce nu înţeleg rolul vaccinării, deşi s-a învăţat la şcoală încă din clasele mici, ne-a ajuns din urmă. Ea survine ca urmare a educaţiei şi a instrucţiei precare, a lipsei calităţii de bun cetăţean şi a iubirii aproapelui. Degeaba ne lăudăm cu credinţa în Dumnezeu dacă noi înşine ne infectăm familia şi prietenii cu sau fără bună ştiinţă. Nu numai antivacciniştii au dreptul la viaţă, ci şi ceilalţi. Dar a transmite conştient ori inconştient boala, oricum ai da-o, tot crimă se numeşte, de nu cumva va fi fiind cu premeditare. Mintea ne va reveni după ce fiecare dintre noi va trece prin Covid, iar atunci Şoşoacă şi tovarăşii aurişti cu multe mii de decese pe conştiinţă nu vor şti unde să se ascundă. De justiţie şi de oprobriu, căci moartea nu se iartă.

Fiindcă rolul vaccinului nu poate fi pus la îndoială de moment ce peste 98% (CNSC) din pacineţii atacaţi de Covid scapă de moarte, la fel cum nu poţi trata diabetul decât cu insulină, nici pneumonia fără antibiotice (pentru detalii, întrebaţi medicul!). Încurcătura vine, însă, din altă parte: imposibilitatea „proştilor”  de a se autoevalua corect şi de a proceda în consecinţă: eu, dacă nu ştiu sau nu înţeleg ceva, mă duc la cel competent, nu îmi susţin „prostia” până în pânzele albe, nici nu mă apuc să-i conving pe alţii că prostia mea nu e prostie şi că cel ce greşeşte e omul de ştiinţă. Nu ştiu ce e cu boala? Recunosc cinstit şi merg la doctor, nu la Şoşoacă.

Dacă proverbul din titlu ar fi fost luat în seamă, iar cei peste 65% dintre cetăţeni i-ar fi ascultat pe medici şi pe autorităţile publice vaccinându-se, acum nu s-ar fi confruntat cu spectrul morţii, al lor şi al celor dragi. Tragică lecţie!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: