„Plumb” de Dany-Madlen Zărnescu

„Plumb”, de Dany-Madlen Zărnescu (10 octombrie 1950, Vama Bucovinei – 14 octombrie 2014, Bacău), a cucerit în anul 1994 Premiul I al unui manifestări de anvergură şi de frumoasă amintire. Intitulată „Univers bacovian”, expoziţia-concurs de artă plastică organizată de Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Bacău şi de Muzeul de Artă şi Etnografie Bacău (Sponsori: Imprimeria „Bacovia” Bacău, S.A. Letea Bacău) a înregistrat participări din întreaga ţară (Bacău, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Deva, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Timişoara ş.a.) şi de peste Prut. Expoziţia a reunit pe simeze 44 de lucrări în tehnici diverse ale concurenţilor, dar şi un portret al lui Bacovia de Ilie Boca, şi o gravură, „Bacoviană”, de Marcel Chirnoagă, membri ai juriului. Iată şi componenţa acestuia: graficianul Marcel Chirnoagă (Bucureşti) – preşedinte, criticul de artă Radu Negru, profesor la Academia de Arte din Iaşi, pictorul Ilie Boca (consilier la Inspectoratul pentru Cultură Bacău), pictorul Mihai Chiuaru (preşedinte al Filialei U.A.P. Bacău), muzeografii Angela Calapod, Mircea Filip (director) şi Viorica Filimon (şef de secţie) de la Muzeul de Artă şi Etnografie Bacău. Au fost acordate trei premii şi două menţiuni: Premiul I, aşa cum am spus, colajul „Plumb” de Dany Zărnescu, Premiul al II-lea – Simeon Zamşa, Chişinău, pentru „Delir IV” (tehnică mixtă), Premiul al III-lea – Georgia Lavric, Bucureşti, pentru tapiseria „Coborârea de pe cruce”. Cu menţiune au fost distinse litografia „Bacovia” a lui Florin Stoiciu, Bucureşti, şi obiectul intitulat „Ridurile timpului” de Ana Raveca Brânzaş, Cluj. Ţin minte vernisarea Expoziţiei Naţionale „Univers bacovian” la Galeriile Alfa Bacău şi decernarea premiilor ca pe o mare sărbătoare a culturii româneşti, cu artişti, scriitori, intelectuali din ţară, din Basarabia şi din nordul Bucovinei. Era vremea altei temperaturi sufleteşti, în care se mai credea în minunea Unirii.

Dar iată câteva cuvinte ale laureatei celui mai important premiu, decupate dintr-un interviu realizat de Constantin Călin pentru publicaţia sa, „Sinteze”: „ – Vă place Bacovia?/ – Dacă nu mi-ar fi plăcut n-aş fi participat la expoziţia-concurs de la sfârşitul lui octombrie. Când am venit la Bacău, în urmă cu 10 ani, prima plimbare pe care am făcut-o a fost pe strada Bacovia. Era în luna septembrie, iar în jur atmosfera părea cea specifică operei sale. Azi, locuiesc aproape de strada Bacovia. /- Lucrarea premiată e inspirată doar de poezia «Plumb» sau v-a fost sugerată de opera poetului în ansamblul ei?/ – «Plumb» e inseparabilă de restul creaţiei bacoviene. Uneori e de-ajuns să pronunţi acest cuvânt şi te gândeşti imediat la Bacovia. În ceea ce mă priveşte, am încercat să surprind cu mijloace plastice atmosfera bacoviană şi nu să fac ilustraţie la o poezie de Bacovia. S-ar putea spune că faţă de ceilalţi expozanţi am avut un avantaj: locuind în Bacău, eu respir odată cu aerul atmosfera bacoviană. Promit să mai lucrez în această direcţie pentru că lirica poetului are numeroase imagini plastice foarte moderne”.

La ceasul „Plumb”-ului, Dany-Madlen Zărnescu începuse urcuşul treptelor spre zenitul creaţiei sale. O publicaţie consacrată în acel an Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici editată de Inspectoratul Judeţean pentru Cultură (cu echipa entuziastă şi competentă a perioadei – Ilie Boca, Constantin Donea, Cornel Galben) îi reproducea una din splendidele „Cruci” şi îi reţinea prezenţa constantă în galerii din Bucureşti, Bacău şi Chişinău, în tabere de creaţie, îi semnala lucrările în muzee din Bacău şi Cluj, în colecţii particulare din Elveţia, Italia, Franţa, Norvegia.

Dany a fost ataşată de „Plumb”, creaţie aflată acum în Muzeul de Artă al Complexului „Iulian Antonescu” din Bacău. Şi-a dorit-o pe coperta unui volum Bacovia apărut la Bacău, soţul ei, artistul plastic Gheorghe Zărnescu, i-a şi realizat proiectul, dar nu a fost să fie. Pentru „Plumb” de Dany-Madlen Zărnescu pe coperta unei cărţi de Bacovia, poate că mai e timp. Doar pentru Dany nu mai este.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: