Forumul coordonatorilor de activităţi catehetice din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în ziua de 5 octombrie 2021, în care a fost sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei,  la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava a avut loc întâlnirea coordonatorilor de activităţi catehetice din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Evenimentul a debutat cu rostirea cuvântului de binecuvântare de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Întrevederea a avut ca scop transmiterea către profesorii şi responsabilii de cateheză din eparhie a celor discutate la Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, ed. a XIV-a, care a avut ca temă „Intensificarea, creşterea calităţii şi a impactului activităţii catehetice şi a lucrului cu tinerii, la nivelul parohiei”.

În cadrul întâlnirii au fost discutate şi aspecte privind redimensionarea planului de activităţi catehetice, de la nivelul eparhiei, din perspectiva direcţiilor strategice propuse de biroul de catehizare al Patriarhiei Române, Ziua Mondială a Educaţiei fiind marcată prin activităţi de formare profesională de tip interinstituţional, colaborativ.

La eveniment au participat responsabili cu cateheza din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, profesori metodişti, membri ai consiliului consultativ al disciplinei religie din Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, profesori şi directori de şcoli, care au desfăşurat proiecte de tip Şcoala de Duminică şi Şcoala de vară „Copii la altar”, programe educaţional-catehetice subsumate parteneriatului Şcoală – Biserică, iniţiate şi susţinute de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

A urmat sesiunea informativă „Parteneriatul Biserică – Şcoală – Familie şi sustenabilitatea programelor catehetice”, susţinută de prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheza parohială, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

În continuare, doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector şcolar pentru disciplina religie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a iniţiat o serie de discuţii despre direcţiile strategice ale activităţilor catehetice pentru copii şi tineret.

Au fost formate grupuri de lucru în cadrul cărora s-au discutat problemele întâmpinate la activităţile catehetice desfăşurate în şcoli şi parohii şi s-au descoperit soluţii şi noi perspective de abordare şi comunicare cu tinerii.

În urma întâlnirii forumului s-a desprins o serie de concluzii printre care: configurarea direcţiilor strategice ale biroului eparhial pentru cateheză prin corelare cu cele ale Biroului de catehizare al Patriarhiei Române: dezvoltarea şi intensificarea intervenţiilor/programelor/resurselor de formare a cateheţilor;  dezvoltarea şi intensificarea abordării şi adresării nevoilor specifice ale tinerilor; dezvoltarea şi intensificarea abordării problematicii familiilor în contextul catehezei parohiale.

Mai mult, s-a discutat despre stabilirea planului comun de acţiune, preoţi cateheţi – profesori de religie,  pentru  desfăşurarea unor activităţi  de tip educaţional-catehetice de suport şi rezilienţă în perioada pandemică şi despre conceperea şi elaborarea unor instrumente de învăţare de tip catehetic, a unui kit catehetic aplicabil în mod unitar, pe categorii de vârstă şi pe nivele de aprofundare, în activităţile cu copiii şi tinerii.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: