De ce a revenit Gheorghe Flutur la vârful politicii naţionale

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat recent la News Bucovina că a revenit în politica naţională, după ce 4 ani a preferat să stea deoparte, pentru a presa guvernanţii să facă autostrăzile din Moldova.

„Eu m-am dus după autostrada A 7. Mă duc după A 7 şi nu glumesc. Iar PNRR are bani pentru A 7. Că-i are până la Paşcani, asta e pentru că au avut unii grijă să nu termine studiile până spre Suceava – Siret. Diferenţa va fi pe fondurile structurale europene” a precizat Flutur.

El a arătat că, dacă se doreşte să se mişte ceva pe zona Moldovei, vor trebui fă-cute nişte lucruri concrete cum sunt proiectele de autostradă.

„Au venit aceste fonduri, sunt proiecte. Un pic e întârziat pe anumite tronsoane, dar cel mai important lucru este să se înceapă să se lucreze anul viitor, să se asfalteze, să se calibreze autostrada A 7 care leagă Suceava de Bucureşti” a spus Flutur.

Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că a doua prioritate e autostrada A 8, care asigură legătura pe care Moldova trebuie să o aibă cu Ardealul.

„Şi acolo, capetele de autostradă sunt în PNRR, însă doar capetele. E gândită prost finanţarea acolo. Trebuie să recunoaştem. Toţi evită să taie muntele. Vom vedea… Eu cred că dacă tot am făcut nişte paşi spre Bucureşti, vom încerca să găsim nişte soluţii de finanţare, iar dacă vedem că nu-i încotro, oricum ne grăbim cu drumul rapid Şoseaua Nordului, care leagă Suceava de Vatra Dornei şi de Dej de Satu Mare, unde eu sper să obţin repede finanţare pentru centura Humorului, şi după aceea celelalte două centuri. Luăm din aproape în aproape. E un traseu foarte greu” a spus preşedintele administraţiei judeţene.

Flutur a arătat că este extrem de importantă, pentru dezvoltarea Sucevei, realizarea legăturilor rutiere rapide atât cu Occidentul, cât şi cu Bucureşti.

„Eu vreau A 7, vreau şi legătura cu Vestul. Sunt lucruri vitale pentru judeţul Suceava. Dacă nu facem aceste legături, avem o problemă” a declarat Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a recunoscut că va fi o problemă cu forţa de muncă, deoarece foarte mulţi sunt plecaţi să lucreze în străinătate pentru că acolo au câştiguri mai bune.

Potrivit acestuia, soluţia pentru dezvoltarea economică este infrastructura de autostrăzi, întrucât viaţa oamenilor se va îmbunătăţi dacă mediul de afaceri se va dezvolta şi va plăti mai bine angajaţii care acum sunt plecaţi în străinătate.

„Dacă ne uităm la alţii, polonezii, ungurii, cehii, slovacii au trecut prin etapa asta, dar au fost puţin mai atenţi, mai pragmatici şi au rezolvat problema” a mai spus Flutur.

El a subliniat că forţa de muncă pleacă din ţară pentru că e plătită mai bine în afară.

„De ce nu e plătită mai bine în ţară? Pentru că economia încă nu permite. Lipsa autostrăzilor ne-a adus aici. Trebuie ca cei care guvernează şi legiferează să găsească soluţii inteligente. Că nu e suficient că aduci bani din PNRR” a spus Flutur.

El a adăugat că trebuie pregătit şi frontul de lucru pentru aceste investiţii, astfel încât  firmele să aibă de unde procura materialele de construcţii.

„Închiriaţi-le kilometri de albie ca să aibă balastru. Noi vrem A7, dar fugim după toate firmele, le dăm amenzi şi ne şi lăudăm în presă… Dar n-am închiriat, n-am concesionat kilometri de albie pentru ei. De unde aduc bitumul? Nu am văzut o preocupare, pentru că noi importăm. Era la Suplacul de Barcău ultima rezervă pe care o aveam, dar nu mai facem nici asta. Aici trebuie preocupări ale guvernului ca să pregătim frontul acesta de lucru. Eu discut aceste chestiuni la guvern şi, probabil, le voi discuta mai apăsat în perioada următoare” a promis Flutur.

El a menţionat că acesta va fi noul său rol, să aibă posibilitatea să-i tragă de mânecă pe guvernanţi „ca să se întâmple câte ceva”.

Flutur a explicat că are obiective precise autostrăzile A 7, A 8 şi Autostrada Nordului.

„Am nişte obiective foarte clare. Eu sper să-i conving să deblocheze, să sloboadă nişte bănuţi, fără să se teamă să descentralizeze puţin lucrurile. Şi nu mi se pare corect ca noi, cei din zona Moldovei, să fim dezbinaţi. Deoarece pe Moldova eu am avut o susţinere aşa de mare, vreau să întorc această susţinere, să fim şi noi o voce cum sunt ardelenii, să ne negociem nişte lucruri aici mult mai pragmatic” a explicat Flutur.

El a exemplificat că un model de dezbinare a Moldovei este cearta dintre Iaşi cu Bacău pentru A8 cu A13.

„A8 leagă, teoretic, numai cu carioca, Iaşi de Tg. Mureş, iar A13 leagă Bacău de Braşov. Se ceartă Iaşiul cu Bacău care să fie autostrada. Şi nu s-a făcut niciuna, pentru că nu am avut maturitatea să lăsăm egoismul de zonă, să ne dăm mâna şi să nu plecăm până nu clarificăm odată să tăiem munţii, ca să ne putem lega de Occident” a spus preşedintele CJ Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Inflatia i-a stricat planurile de viitor si mai are nevoie de inca un mandat la virf pentru a se putea retrage?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: