La despărţirea de V.V.

Rămas bun, ultime Mohican

Cum spunea chiar regretatul nostru coleg, 3 în V, Vasile-Virgil Vărvăreanu: „Nimic nu este mai frumos în viaţă decât o prietenie sinceră!”.

Rămas-bun prietene, ultimul dintr-o galerie de băieţi de zahăr.  (ADI PÎRGARU)

 

Ultimul careu…

„Ce faci trepăduşule?” îmi zicea bătrânul VV, când mă vedea butonând de zor pe tastatura calculatorului, la redacţie, pe sub seară, în vizită. Nu mă supăram deloc pe „nea Virgil”. „Ce atâta ţâca, ţâca?” adăuga, cu aluzie la zgomotul tastelor cu viteză manevrate de „trepăduş”. După vreo ţigară fumată, pe fugă, începea să recite, în latină, din poeţii lui preferaţi: Ovidius, Horatius şi mulţi alţii. Aveam răbdarea să-l ascult, eu dându-i în română, spre ruşinea mea, un citat din marele Will (Shakespeare). Apoi avea o mulţime de poveşti de prin anii ’60-’70 ai urbei noastre: cum a pus bazele Clubului rebusistic Cetatea (1971), de unde vine rebusul (de la Nicolae Popescu-Rebus) sau despre Cenaclul umoristic „Ridendo” care se ţinea la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Ultima dată, pe VV, odinioară membru de bază al defunctului Cenaclu „Capşa mică” de peste drum, l-am văzut vineri, 17 septembrie a.c., când i-am înmânat personal cartea „O lume minunată” scrisă de jurnalistul Neculai Roşca. I-am strâns mâna şi nu ştiam că era pentru ultima dată… Dar, reţin o întrebare „obsedantă” a lui nea Virgil, adresată mie cu ani în urmă: „Oare acolo, Sus, o să încap şi eu în Împărăţia lui Dumnezeu?”. Da, dl VV, cu siguranţă! Drum lin spre Patria cerească, bătrâne mohican! Al tău amic, Adi. (ADRIAN POPOVICI)

 

Amintiri despre VV

În toamna anului 2019, atunci când pandemia încă nu afectase ţara noastră, Virgil Vărvăreanu, cunoscut ca VV, ne-a încântat cu prezenţa lui la redacţie, la ceas de seară. Se aşază pe scaun, ne priveşte cu gingăşie, apoi spune: „Mă simt tare bine aici, cu voi! Acasă mă simt mai rău, pentru că doamna profesoară, nevasta, s-a pensionat şi-mi dă indicaţii”, zâmbind aşa, cu complicitate, de parcă făcuse o poznă. Apoi, rosteşte câteva vorbe din Puşkin, câteva fraze în italiană şi celebra lui maximă în latină despre importanţa unei prietenii adevărate. Se apropie de Adrian, unul dintre colegii noştri şi, totodată, unul dintre prietenii lui apropiaţi şi îi mărturiseşte sincer că „dacă nu beau un pahar de vin cu prietenul meu şi nu fumez o ţigară din pachetul lui, eu mă îmbolnăvesc”. Din vorbă-n vorbă, ajungând la subiectul despre pandemie, VV-ul spune în spirit de glumă: „Eu nu mă îmbolnăvesc de coronavirus, ci am un antidot, voronavirus!”. Vorbele lui, energia şi buna-dispoziţie de care dădea dovadă, umorul efervescent şi poeziile pe care ni le-a recitat, între care „Metamorfozele vampirului” de Charles Baudelaire, pentru care poetului francez i s-a intentat proces în anul 1857, acuzat de ultraj la morala publică, ne-au readus zâmbetul şi energia, după o zi încărcată.

VV-ul a fost o prezenţă importantă în colectivul „Crai nou”, un om de nădejde… Vorbele lui erau pline de înţelepciune, pline de tâlc, era un om discret şi blând. Văzând că fac o filmare cu el, cu colegii, de parcă VV-ul ar fi prevestit ce avea să se întâmple cu el peste câţiva ani, ne spune cu o uşoară nostalgie în glas: „Te uiţi peste doi, trei, patru ani şi zici  «moşu’ ăsta nu mai există»”. Apoi, reluându-şi tonul jucăuş: „Da’ ce, vrei să trăiesc 98 de ani ca tata?”. Şi uite că într-o sumbră zi de 24 septembrie… s-a întâmplat. VV-ul a plecat într-o lume mai bună, acolo unde sigur s-a întâlnit cu gaşca lui de la Capşa Mică. Drum bun, VV-ule! Ce tristă o să fie redacţia fără vizitele tale… (LAVINIA ŢĂRANU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: