Între regiunile istorice

Bucovina, cu 3,4% grad de acoperire, este pe penultimul loc la poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale

> Pe prima poziţie este Transilvania, cu 22%, Moldova se află pe locul al patrulea, cu 11,6%, codaşa fiind Maramureş, cu 3,2% > În judeţ existau 47.020 de poliţe, într-un an şi jumătate gradul de cuprindere crescând cu doar 0,03%

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren, trei riscuri de bază specifice României, nu are prea mult trecere la populaţia din judeţul Suceava. Conform statisticilor furnizate de Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), la începutul lunii septembrie 2021, în judeţul Suceava erau în vigoare 46.622 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, gradul de cuprindere fiind de 17,07%. La 1 ianuarie 2020, în judeţ erau valabile 46.469 de  poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, respectivul indicator fiind de 17,09%, ceea ce înseamnă că în intervalul scurs de atunci se înregistrează chiar un regres. Pe durata primelor 8 luni ale anului, în judeţ au fost plătite daune curente de 1.873 de lei, comparativ cu  2019, spre exemplu, când asiguraţii suceveni au fost despăgubiţi cu un total de 173.528 de lei. Conform PAID, pe regiuni istorice, în top se situează Transilvania, cu un grad de acoperire de 22%. Moldova, cu 11,6%, se află pe locul al patrulea, Bucovina, cu 3,4% fiind pe penultima poziţie, înaintea codaşei Maramureş, cu 3,2%.

La debutul lunii septembrie 2021, la nivel naţional erau 1.825.135 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor. În mediul rural, gradul de acoperire cu asigurări de acest tip era de 24,9%, diferenţa fiind cea aferentă mediului urban. În judeţul Suceava existau 24.164 de poliţe de asigurare în mediul rural şi 22.940 de poliţe în mediul urban. Pe total ţară, au fost înregistrate 1.096.444 de poliţe pentru apartamente şi 728.691 pentru case. Conform legislaţiei, poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate pe o perioadă de 12 luni, fiind înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul cauzat de producerea riscului asigurat. Reglementările în vigoare prevăd că, pentru cei care nu se asigură, nivelul sancţiunilor contravenţionale este cuprins între 100 şi 500 de lei. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, cu participarea a 12 societăţi de asigurare, acţionari ai Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: